Sajam Grapos Expo 2022 okupio 315 izlagača nakon dvije godine pauze

17.05.2022. 14:24 / Izvor: Akta.ba
grapos
OTVORI GALERIJU

Sajam poduzetništva i obrta "Grapos Expo 2022" otvoren je danas u Gračanici nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom.

Sajam poduzetništva i obrta "Grapos Expo 2022" otvoren je danas u Gračanici nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom.

Direktor sajma Nedžad Nuhanović rekao je da se Gračanica i Tuzlanski kanton nakon dvije teške godine za globalnu privredu ponovo pojavljuju na listi međunarodnih sajmova.

Istakao je da su uspjeli okupiti 315 izlagača iz sedam zemalja, što je dokaz da se vraćaju jaki i spremni na nove izazove.

"Vraćamo se još jači i spremniji da ostvarujemo nove i jačamo postojeće veze. Do 20. maja imat ćemo različite prezentacije i panele s ciljem da biznise prilagodimo novonastaloj situaciji. Raduje nas dolazak naših prijatelja iz Turske, Njemačke, Češke, Srbije, Austrije, Hrvatske i BiH", naglasio je direktor Nuhanović.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić čestitao je na uspješnoj organizaciji sajma od regionalnog značaja, za koji je rekao da predstavlja važan poticaj za razvoj poduzetništva i obrta.

"Ovaj sajam je prava prilika za male privrednike u Federaciji za umrežavanje i unaprjeđenje poslovnih procesa s ciljem povećanja ekonomskih aktivnosti", naveo je Zukić.

Dodao je da je resorno ministarstvo u prethodnih pet godina napravilo značajne iskorake na unaprjeđenju sektora male privrede smanjenjem administrativnih barijera i olakšavanjem pristupa finansiranju.

Premijer TK Irfan Halilagić izjavio je da je sajam mjesto ideja, sklapanja poslovnih kontakata, inicijativa ali i edukacije.

grapos expo

"Cilj sajma se poklapa sa strateškim opredjeljenjem Vlade TK za razvojem malih i srednjih preduzeća kao načina za stvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje", poručio je Halilagić.

Ovom prilikom premijer Halilagić je izrazio zadovoljstvo da se u Gračanici vodi briga o onome što je najbitnije za napredak države, a to je razvoj privrede. Također premijer je kazao da se ovogodišnja orijentacija sajma prema tehnologijama koje funkcionišu na principu obnovljivih izvora energije, solarnim elektranama i drugim naprednim tehnologijama koje čuvaju okoliš i ne zagađuje životnu sredinu u potpunosti podudara sa strateškim opredjeljenjem Vlade Tuzlanskog kantona.

"Pokazatelj toga je i činjenica da smo upravo danas na sjednici Vlade, u skladu sa ranije usvojenim Rebalansom Budžeta izmijenili i dopunili Program ulaganja namjenskih sredstava namijenjenim zaštiti okoliša. Za projekte ove namjene za 2022. godinu smo predvidjeli ukupno više od 8,5 miliona KM. Znatna sredstva uložit ćemo u projekte energijske efikasnosti javnih objekata, a u okvirima Programa planirali smo i povećanje sredstva planiranih za realizaciju projekata općina i gradova. Također, značajno povećanje predvidjeli smo i za program „Podrška razvoju Kantona“. To je program namijenjen maloj i srednjoj privredi, te obrtnicima, koji im kroz sufinansiranje nabavke stalnih sredstava i alata može biti značajan poticaj za proširenje ili modernizaciju proizvodnih procesa. To je izvjestan zamajac da sa svih nivoa zajednički krenemo snažnije u realizaciju projekata zelene tranzicije", kazao je premijer Halilagić, te dodao da je GRAPOS-EXPO svojevrstan praznik za cijeli Kanton i jedan od zaštitnih znakova Gračanice i Kantona.

Također je ukazao da su neki drugi sajmovi, koji ni izbliza nemaju ovakvu posjećenom i pažnju privrede, znatno bolje pozicionirani u federalnom i državnom budžetu. 

"Prilika je ovo da danas iz Gračanice odu slike koje jasno ilustruju da se ovdje okuplja privreda, proizvodnja i poduzetništvo, pa se nadamo da će i to biti prepoznato i u budućnosti adekvatno podržano", rekao je premijer Halilagić.

U okviru Sajma će se održati okrugli sto na temu "Majstorski ispit", a na kojem će učestvovati i Ministarstvo privrede i Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. 

Gračanica će u naredna tri dana biti centar poduzetništva u BiH. Ta sredina je uvijek bila prepoznata kao poduzetnička, a sajam će osnažiti dobar glas i sigurno doprinijeti stvaranju pozitivnu poduzetničke klime.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti