Predstavljen projekat "Pametna bašta" - Cilj formiranje prvog centra digitalne poljoprivrede

19.05.2022. 09:09 / Izvor: Akta.ba
pametna bašta
OTVORI GALERIJU

Foto: katera.news

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu nedavno je predstavljen projekat "Pametna bašta", sistem za onlajn monotoring i upravljanje proizvodnje u zaštićenom prostoru.

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu nedavno je predstavljen projekat "Pametna bašta“, sistem za onlajn monotoring i upravljanje proizvodnje u zaštićenom prostoru, piše katera.news.

Željka Pejović, menadžer Poljoprivrednog klastera ,,SRP“ objasnila je prednosti ovog projekta i njegovu praktičnu primjenu.

"Pametna bašta omogućava da se u svakom momentu, putem telefona, može pristupiti podacima o vlažnosti i temperature vazduha, vlažnosti zemljišta kao i upravljanje ventilacijom i navodnjavanje u plasteniku", istakla je Pejović.

Ona je dodala da će kroz projekat "READP“ zainteresovanim proizvođačima  biti omogućena nabavka ovakvog sistema.

"Podržali smo nabavku plastenika za 548 proizvođača", rekla je Pejović i dodala da je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske finansijski podržalo projekat sa 7.360 KM.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao je da je cilj projekta stvaranje prvog centra digitalne poljoprivrede na prostoru Republike Srpske.

"Već smo obavili razgovore sa dva privredna društva koja su zainteresovana za proizvode koji su predstavljeni", rekao je Popović.

On je pozvao ministarstva visokog obrazovanja i poljoprivrede da se uključe i podrže ovakve projekte.

Igor Đurđić, prodekan za nastavu na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu istakao je da se „pametna bašta“ može iskoristiti u svim granama poljoprivrede.

"Osnovni cilj projekta je da se poboljša povrtarska proizvodnja i da se proizvođačima pojednostavi bavljenje poljoprivredom", rekao je Đurđić, naglašavajući da projekat ide u korak sa modernim trendovima u svijetu.

Profesor doktor Grujica Vico, rukovodilac Katedre za agroekonomiju i ruralni razvoj Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao je da realizacija projekta „Pametna bašta“ najviše koristi malim poljoprivrednim gazdinstvima i onima u brdsko-planinskom prostoru.

On je objasnio i da je ideja za istraživanje ovog projekta iznikla iz poljoprivredne proizvodnje i na inicijativu poljoprivrednih proizvođača.

Tanja Perović, student na drugom ciklusu studija na Poljoprivrednom fakultetu, ističe da sistem digitalizacije olakšava praćenje ogleda u plasteniku.

"Preko aplikacije koju imam na mobilnom uređaju pratim određene parametre u plasteniku, tako da je moja angažovanost svedena na minimum", objašnjava Perović.

Mikroprocesorsko upravljanje s parametrima iz plasteničke proizvodnje, sa svim uređajima koji su postavljeni u jedan ovako pametni plastenik, putem mobilne aplikacije omogućavajući s nekog drugog mjesta praćenje temperature vazduha i zemljišta, vlažnost vazduha i zemljišta, vrijednosti azota, fosfora i kalijuma u zemlji, pH vrijednost, elektroprovodljivost, osvjetljenje, nivoa vode u kaci, otvaranje i zatvaranje plastenika i automatizirano navodnjavanje prema potrebama.

Verica Prodanović, takođe student drugog ciklusa na Poljoprivrednom fakultetu napominje da ovaj sistem omogućava praćenje situacije u plasteniku od kuće,

Nosilac projekat je Poljoprivredni klaster "Sarajevo Romanija Podrinje“ (SRP) , a rađen je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske, Poljoprivrednim i Elektortehničkim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti