Aktivan odnos Vlade TK i Ambasade SAD-a u BiH u borbi protiv korupcije

19.05.2022. 09:27 / Izvor: Akta.ba
vlada tk ambasada

Cilj uspostavljene saradnje je da se koordiniranim i integriranim pristupom suzbijanju korupcije.

Memorandum o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije jučer su u ime Vlade Tuzlanskog kantona i Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i direktor Odjela za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona (INL) Stiven Glejzer (Stephen Glaser). Memorandumom se predviđa da Ured za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, kao Odjel pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu, finansira paket tehničke pomoći Vladi Tuzlanskog kantona kao pomoć u njenoj borbi protiv korupcije. Ovim se žele postići  održive, dugoročne promjene u institucijama i antikorupcijskim sistemima kroz koordinirani i integrirani pristup suzbijanju korupcije, s posebnim naglaskom na poboljšanje preventivne antikorupcijske kontrole i istrage. 

"Ovaj događaj nastavak je našeg pravca djelovanja, kojeg smo kao Vlada uspostavili. Vjerujemo da će danas potpisani Memorandum i razgovor kojeg smo imali biti 'vjetar u leđa' Vladi Tuzlanskog kantona da ove procese nastavimo, a kako bismo u konačnici uspostavili i u punu funkcionalnost stavili Ured za borbu protiv korupcije", kazao je, nakon potpisivanja premijer Halilagić, te se zahvalio predstavnicima Ambasade SAD-a u BiH na pomoći koju će Vlada na adekvatan način iskoristiti.

Cilj uspostavljene saradnje je da se koordiniranim i integriranim pristupom suzbijanju korupcije, s posebnim naglaskom na poboljšanje preventivne antikorupcijske kontrole i istrage, postignu održive i dugoročne promjene u institucijama i antikorupcijskim sistemima. S tim u vezi, navedena podrška uključivat će poboljšanje saradnje antikorupcijskih institucija s drugim relevantnim agencijama, uključujući druga upravna tijela, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, policiju Tuzlanskog kantona, te druga tijela prema potrebi.

"Želim se zahvaliti Vladi na današnjem susretu. Borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini je jedna od bitnijih stvari za Vladu Sjedinjenih Američkih Država i svaka vlada u Bosni i Hercegovini koja želi da se bori protiv korupcije, mi smo tu da pomognemo. U svakoj zemlji postoji korupcije, uključujući i SAD. Upravo zbog korupcije u SAD-u smo naučili kako da se protiv nje borimo i važno je da čestitamo Vladi Tuzlanskog kantona na napretku kojeg je napravila do sada", pojasnio je direktor Glejzer, ističući da je ovo tek treći ured za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Potpisivanje Memoranduma je još jedna u nizu aktivnosti kojim se pokazuje spremnost Vlade Tuzlanskog kantona na transparentnost u radu, kao i odlučnost da se poduzmu sve moguće mjere da bi se korupcija smanjila na najmanju moguću mjeru.

S tim u vezi ministrica pravosuđa Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević je objasnila da je Vlada Ured koncipirala kao tijelo koje će voditi i u kojem će raditi politički nezavisni državni službenici, koji se primaju putem nezavisne Agencije za državnu službu, te da će kao takav biti oslobođen bilo kakvog političkog utjecaja.

Potpisivanju prisustvovao je i Viši savjetnik za borbu protiv korupcije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Larson.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti