Završena dvodnevna projektna akademija na Zlatiboru

20.05.2022. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Enhance

U dosadašnjoj praksi se pokazalo da je osnovni uzrok nedovoljnog povlačenja sredstava iz EU fondova to što ograničeni broj malih i srednjih preduzeća u BiH i Srbiji.

U dosadašnjoj praksi se pokazalo da je osnovni uzrok nedovoljnog povlačenja sredstava iz EU fondova to što ograničeni broj malih i srednjih preduzeća u BiH i Srbiji ima stručno osposobljene kadrove za pisanje i apliciranje na EU projekte.

Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga u saradnji sa partnerima Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine i Energisom, na Zlatiboru u Hotelu Palisad organizovala je dvodnevnu projektnu akademiju od 17-18. maja 2022. godine, koja je okupila privrednike, menadžere malih i srednjih preduzeća (MSP) iz oblasti drvnog, prehrambenog i metalo-prerađivačkog sektora sa područja Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga.

Svrha edukacije je sticanje vještina neophodnih za proces pripreme projekata, implementacije, praćenja i procjene, kao i razvoja ljudskih resursa (koji igraju najvažniju ulogu u kapacitetima MSP da uspješno upravlja fondovima). Edukacija je dio projekta ENHANCE koji se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija - BiH 2014 – 2020, sa ciljem jačanja ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima (MSP) na prekograničnom području Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga.

Enhance

Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU), Republike Srbije.

"Smatramo da ćemo kroz aktivnosti projekta ENHANCE unaprijediti naše kapacitete, sa fokusom na pisanje projektnih ideja, odnosno razmjene tih ideja u svrhu prekogranične saradnje. Predavanje gdina. Asmira Kosovca je jako bitno, jer je na jednostavniji način objasnio polaznicima detaljno kako to da razumijemo kako bi stečeno znanje sutra primjenili tokom pisanja projektnih ideja", direktorka prve ženske zadruge Zlatiborskog okruga "Zdravčica", Rada Joksimović.

Direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog okruga, Ana Lapčević pojašnjava da je zahvaljujući predstavnicima Sarajevske razvojne agencije SERDA, koji imaju veliko iskustvo u pisanju projekata, polaznicima dvodnevne radionice pružena određena potrebna znanja kako bi mogli samostalno aplicirati i prema međunarodnim i domaćim fondovima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti