Vlada RS utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dohodak

20.05.2022. 13:31 / Izvor: Akta.ba
porez na dohodak

Vlada Republike Srpske je na 170. sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dohodak koji će po hitnom postupku biti upućen na razmatranje.

Vlada Republike Srpske je na 170. sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dohodak koji će po hitnom postupku biti upućen na razmatranje i usvajanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Analizirajući stanje u privredi, kao i podnesene Inicijative od strane Privredne komore te Unije poslodavaca, opredjeljenje Vlade Republike Srpske je da naknada za topli obrok ukoliko se priprema kod poslodavca ili se koriste usluge keteringa bude oslobođena od plaćanja poreza, a da naknada toplog obroka ukoliko se isplaćuje bude tretirana identično kao plata, što ona to i jeste.

Izmjenama zakona se predlaže da neoporezovan dio toplog obroka, ukoliko se priprema kod poslodavca ili se koriste usluge keteringa, bude u vrijednosti do 0,75% prosječne neto plate u Republici za prethodnu godinu prema podatku Republičkog zavoda za statistiku, dnevno po zaposlenom. Istovremeno, iznos naknade za topli obrok, ukoliko se isplaćuje, utvrđen je Odlukom Vlade Republike Srpske o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku i iznosi 0,85% prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan.

Vlada Republike Srpske je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o doprinosima kojim je propisana posebna minimalna osnovica doprinosa za one radnike koji su upućeni na rad u inostranstvo, i to dok traju poslovi na kojima radnik radi u inostranstvu.

Izmjene imaju podsticajni karakter za konkurentnost domaćih privrednih subjekata da se sve više opredjeljuju za poslove u inostranstvu, te da angažuju sopstvenu radnu snagu na tim poslovima, a ne radnu snagu iz drugih država, čime se u određenom dijelu doprinosi očuvanju radnih mjesta u Republici Srpskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti