Subvencija kupovine električnih vozila – totalno promašena investicija?

21.05.2022. 09:44 / Izvor: N1
Električni automobil

Skuplji su energenti, životne namirnice - a Federalna Vlada odlučila je kako je upravo vrijeme inflacije trenutak kada se ljudima treba olakšati kupovina električnih automobila. Za subvencije je iz budžeta izdvojeno milion maraka.

Skuplji su energenti, životne namirnice - a Federalna Vlada odlučila je kako je upravo vrijeme inflacije trenutak kada se ljudima treba olakšati kupovina električnih automobila. Za subvencije je iz budžeta izdvojeno milion maraka.

Plin je poskupio. Subvencija neće biti. Gorivo skuplje. Subvencija nema. No, ukoliko kupujete električni automobil koji košta preko 40 hiljada KM Federalna Vlada vam daje od pet do 10 hiljada maraka.

"Auto koje ima utičnicu da možete uključiti, utikač da ima i da se može u utičnicu uključit to se subvencionira 10, pet i pet hiljada KM. Može biti hibrid, ali koji se ne uključuje u struju se ne subvencionira", kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

U BiH trenutno ima oko 130 takvih automobila. Cilj je, kažu iz federalne vlade, povećati njihov broj i smanjiti aerozagađenje. Totalno promašena investicija, kažu iz ekoloških udruženja jer većina građana vozi automobile starije od 18 godina.

"Ti ljudi koji voze ta stara vozila sigurno neće kupovati hibridna i električna po meni ova subvencija neće dati efekat. Važnije je da ulažemo u ono što smo se obavezali: to je odsumporavanje dimnih plinova na termoelektranama, ugradnja filtera u industrijska postrojenja i da rješavamo kućna ložišta", kazao je Samir Lemeš, Eko Forum Zenica.

Zagađenje će se, zbog rasta cijene energenata, i povećati jer će se građani grijati na ugalj, drva. Mnogo će više izdvajati i za plin.

"Vlada Federacije nije u mogućnosti da subvencionira", kazao je Nermin Džindić, ministar energetike i rudarstva FBiH.

A milion maraka tu je za električne automobile. Građani smatraju da sada za to nije vrijeme.

Iz Udruženja za elektromobilnost smatraju da je ovo dobar potez federalne Vlade, a sada očekuju i odluku Vijeća ministara.

"Da bi to bilo znatno povoljnije za fizička lica… primarno su potrebne dodatne mjere i olakšice. Zato se iskreno nadam da će VM donijeti odluku do kraja godine o suspenziji carina na uvoz električnih vozila čime bi se dobile povoljnije cijene", kazala je Anela Karahasan, Udruženje za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH.

"U ovom trenutku to nije najbolje rješenje jer imamo generalno probleme sa energetskom tranzicijom jer imamo izuzetne imlatorne efekte i ono što je bitno je da veliki broj građana ima problema sa održavanjem vlastitog životnog standarda", kazao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Tako će se jedni boriti za egzistenciju, zagađenje se neće smanjiti, a milion maraka će biti potrošen. U energetskoj tranziciji, kažu ekolozi, preskačemo bitne korake.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti