Mještani Počitelja protestuju zbog obustave saobraćaja na cesti M-17

23.05.2022. 13:53 / Izvor: Akta.ba
počitelj

Nekolicina mještana Počitelja okupila se pored magistralne ceste M-17, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog najavljene obustave saobraćaja na magistralnoj cesti M-17.

Nekolicina mještana Počitelja okupila se pored magistralne ceste M-17, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog najavljene obustave saobraćaja na magistralnoj cesti M-17, od Mostara prema Čapljini, tokom praktično cijele predstojeće turističke sezone.

Predstavnici mještana otišli su u prostorije Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine u Čapljinu na pregovore, kako bi se pokušalo naći neko rješenje, javlja BHRT.

Zastoji u saobraćanju planirani su od strane preduzeća Autoceste FBiH zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste sa M-17 na čvoru Počitelj koridora 5C, u okviru izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići, kao i njenog priključka na M-17. 

Mještani poručuju kako će zbog ove obustave ostati potpuno izolovani i kako će im nakon dobre predsezone, predstojeća sezona biti potpuno uništena. 

Uputili su i reagovanje prema Autocestama odakle im je poručeno da su sa zahtjevom zakasnili.

Zbog toga će, kažu, pravdu potražiti na ulici a prvi korak je današnji protest na magistralnom putu M17.K

Kako je najavljeno, obustava saobraćaja, na ovoj važnoj saobraćajnici će se vršiti u tri intervala dnevno sve do 16. augusta 2022. godine i to vremenu od 9 do 12:15 sati, od 13:15 do 15 sati, te od 17 do 19 sati, osim nedjeljom i praznicima.

Za takav režim saobraćaja zbog radova na izgradnji hercegovačke autoceste je preduzeću Autoceste suglasnost dalo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Po završetku radova na navedenoj dionici, saobraćaj na M-17 će biti reguliran uz naizmjenično propuštanje vozila do završetka radova na izgradnji priključka na samoj M-17.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će se odvijati po fazama sukladno elaboratu plana upravljanja prometa i to: Faza I: totalna obustava prometa (osim vozila hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, vozila oružanih snaga BiH, vozila na redovitom održavanju cesta i slično) u razdoblju kako slijedi: od 9 do 12:15 sati; od 13:15 do 15 sati i od 17 do 19 sati.

Faza II i III: naizmjenično propuštanje vozila jednom prometnom trakom uz reguliranje prometa semaforima.

Za vrijeme totalne obustave saobraćaja, sudionici u saobraćaju mogu koristiti alternativne pravce: - M-6: dionica 003 Tasovčići - Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna - Masline. M-6: Tasovčići - Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat - Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa – Mostar.

M-6: Tasovčići - Domanovići koja se nastavlja na Lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M- 17.3: Buna spoj s M-17. "JP Autoceste Federacije BiH je detaljnom analizom prometnog opterećenja kroz određene periode dana, kao i u komunikaciji s lokalnim putničkim prijevoznicima, utvrdilo termine zatvaranja ceste na način da se omogući nesmetan promet kada su vršni sati te su na taj način minimizirani negativni efekti istoga", navode iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno naglašavaju da će potpuna obustava prometa biti na snazi do završetka zemljanih radova na "kritičnom" potezu pristupne ceste.

Nakon toga će kako navode, promet teći uz naizmjenično propuštanje vozila, napominjući da se u periodu izvođenja radova i planiranih obustava, preporuča korištenje alternativnih pravaca M17-Buna-Domanovići-Čapljina i M17 – Čitluk – Čapljina na kojima je moguće nesmetano prometovanje svih vrsta vozila bez ograničenja.

"Planiramo pratiti stvarno stanje prometa, te po potrebi korigirati i prilagođavati periode zatvaranja magistralne ceste M-17 kako sigurnost prometa ne bi bila ugrožena o čemu će se javnost blagovremeno obavijestiti, te Vas ovim putem molimo za razumijevanje", saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti