Poslodavci pisali Viškoviću: Tražiće ocjenu ustavnosti zbog minimalne plate

25.05.2022. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Plata

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske poslala je pismo Radovanu Viškoviću, predsjedniku Vlade RS, u kojem je, između ostalog, navela da će tražiti ocjenu ustavnosti zbog povećanja minimalne plate na 650 KM.

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske poslala je pismo Radovanu Viškoviću, predsjedniku Vlade RS, u kojem je, između ostalog, navela da će tražiti ocjenu ustavnosti zbog povećanja minimalne plate na 650 KM.

U pismu koje je potpisao Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, stoji da neprihvatljivim smatraju donošenje akta koji je u suprotnosti sa Zakonom o radu.

"Posebno zabrinjavajućim ocjenjujemo predmetnu odluku u smislu njenog važenja za period prije njenog donošenja. U cilju zaštite pravnog sistema RS, pokrenućemo inicijativu za ocjenu zakonitosti i ovog dijela odluke. Potencijalna primjena ove odluke uzrokovaće negativne posljedice po poslovanje značajnog broja poslodavaca s izvjesnim gubitkom radnih mjesta. Iznos najniže plate uvećava se za troškove minulog rada, prevoza, toplog obroka, što u konačnici uvećava iznos najniže plate na 860 KM neto, odnosno preko 80 odsto prosječne plate, što je nezabilježen slučaj u cijelom svijetu", ističe se u ovom pismu. 

Dodaje se da se donošenjem ovakvih odluka Vlade RS, koje nisu bazirane na makroekonomskim analizama, ugrožavaju poslovanje i upravljačke funkcije kompanija i doprinosi rastu nezadovoljstva radnika, što je nerazumljivo u uslovima pada ponude radne snage, nedostatka sirovina, rasta cijena i drugih problema.

"Smatramo nužnim donošenje pravilnika o izračunu najniže plate. Neprihvatljivo je i da se u uslovima obezbjeđivanja rasta plata budžetskim korisnicima i drugim kategorijama smanjuje podrška za rast plata u realnom sektoru. Unija udruženja poslodavaca je uputila i prijedloge u funkciji zaštite interesa radnika u realnom sektoru, i to zamrzavanjem iznosa plaćenih doprinosa za sve radnike u realnom sektoru na nivo od 1. juna 2022. do 1. juna 2024. godine", stoji u pismu.

"To je i uvođenje najniže poreske osnovice za sektore kod kojih je prisutna pojava isplata dijela plate u gotovini i neevidentiranje prometa. Pozivamo Vladu RS na sprovođenje odgovornih fiskalnih politika i smanjenje javne potrošnje na nivo koji neće ugroziti javne finansije i konkurentnost ekonomije. Predlažemo formiranje radnog tima Vlade RS i Unije poslodavaca koji će raditi na kreiranju strateških i planskih dokumenata. Predlažemo hitan sastanak na kojem bismo razmotrili rješenja za probleme", zaključuje se u pismu Unije udruženja poslodavaca RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti