Vlada FBiH tražit će da Vijeće ministara privremeno zabrani izvoz peleta iz BiH

26.05.2022. 15:16 / Izvor: Akta.ba
pelet

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine vezano za situaciju na tržištu peleta u Bosni i Hercegovini.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine vezano za situaciju na tržištu peleta u Bosni i Hercegovini.

Vlada je zadužila federalna ministarstva trgovine, zatim poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te energije, rudarstva i industrije da, u saradnji s Privrednom komorom FBiH, sagledaju situaciju u vezi sa snabdijevanjem tržišta FBiH peletom.

Ova ministarstva su zadužena da, ovisno o rezultatima sagledavanja situacije,  u roku od 15 dana pripreme tekst inicijative koju će Vlada FBiH uputiti Vijeću ministara BiH radi donošenja odgovarajuće mjere o privremenom ograničenju izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, tržište peleta u Bosni i Hercegovini suočeno je sa enormnim skokom cijena. Prošle godine cijena peleta kretala se po toni između 300 do 400 KM, a sada je već dostigla cijenu od 600 KM i više. 

Zbog sve alarmantnije situacije na tržištu na kojem posluju uz abnormalni rast cijena ogrjeva, reagovali su i iz kompanije Drvosječa uputivši dopis na adrese državnih i entiteskih vlasti u Bosni i Hercegovini u kojem traže hitnu zabranu izvoza ogrjeva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti