Svečano predstavljena nova direktna aviolinija Varšava-Sarajevo

31.05.2022. 07:40 / Izvor: Akta.ba
LOT Polish

Na ceremoniji održanoj jučer na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, svečano je dočekan prvi let nove aviolinije kompanije LOT Polish Airlines na relaciji Varšava-Sarajevo-Varšava.

Na ceremoniji održanoj jučer na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, svečano je dočekan prvi let nove aviolinije kompanije LOT Polish Airlines na relaciji Varšava-Sarajevo-Varšava.

Ceremoniji su prisustvovali Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajeva, članica Upravnog odbora LOT Polish Airlines Katarzyna Piskorz, predstavnik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Faruk Čaluk, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske Szymon Szynkowski vel Sęk, poljski ambasador u Bosni i Hercegovini Jaroslaw Lindenberg, direktor USAID BiH Odjela za ekonomski razvoj Karl Wurster i zamjenik ministrice vanjskih poslova u BIH Josip Brkić.

“Otvaranje direktne zračne veze između Varšave i Sarajeva, kojom upravlja aviokompanja LOT, još je jedna potvrda rastuće aktivnosti Poljske u regiji Zapadnog Balkana. Nadam se da će to ne samo olakšati poljskim hodočasnicima dolazak u Međugorje, već će postati i katalizator za još življu gospodarsku, političku i kulturnu suradnju između Poljske i Bosne i Hercegovine”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske.

Prilikom obraćanja medijima, istaknuta je važnost i uloga nove rute u rastućoj turističkoj potražnji za Bosnom i Hercegovinom te je predstavljeno niz marketinških i prodajnih aktivnosti za povećanje rezervacija iz Poljske, kao i planovi za korištenje prilika koje Aerodrom Varšava nudi za stvaranje dodatne potražnje i rezervacija s drugih ključnih izvornih tržišta za Bosnu i Hercegovinu.

"Drago nam je da će uz let koji traje manje od 2 sata, Poljaci imati priliku da iskuse jedinstveni šarm Sarajeva te vide važne historijske lokalitete kao što je sarajevski Tunel spasa, ali i uživaju u opuštenoj atmosferi i čarobnoj balkanskoj kuhinji. Isto tako će i Varšava, grad pun historijskih spomenika i kulinarskih specijaliteta, biti pristupačniji za kratki izlet. Pozivamo vas na šetnje uz rijeke Miljacku i Vistulu!“, izjavila je Katarzyna Piskorz.

Pokretanje ove rute je rezultat pregovora između LOT Polish Airlinesa i J.P. Međunarodnog aerodroma Sarajevo, uz podršku USAID Turizam, a sve u cilju proširenja zračne povezanosti države s ciljem poticanja privrednog razvoja kroz turizam.

"S radošću smo dočekali početak letova najveće poljske aviokompanije Lot Polish Airlines. Uspostavljanje direktne aviolinije između Sarajeva i Varšave od velikog je značaja za razvoj turizma i privrede Bosne i Hercegovine kao i jačanje ekonomskih veza. Za Međunarodni aerodrom Sarajevo početak letova na relaciji Sarajevo – Varšava, posebno je važan zbog povećanja ponude destinacija ali i zbog činjenice da će aviokompanija Lot Polish Airlines našim putnicima ponuditi opcije transfera do brojnih destinacija putem svog čvorišta u Varšavi“, rekao je Alan Bajić.

"Uspostavljanje aviolinije Varšava-Sarajevo je rezultat intenzivne saradnje Međunarodnog aerodroma Sarajevo s USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), u sklopu koje je uspješno pokrenuta inovativna shema poticaja za aviokompanije koje razmatraju uvođenje novih ili proširenje i intenziviranje postojećih letova prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Međunarodni aerodrom Sarajevo nije samo kapija glavnog i najposjećenijeg grada, već i cjelokupne Bosne i Hercegovine, te će povećanje broja aviolinija i putnika na ovom aerodromu imati snažan ekonomski utjecaj na cjelokupnu državu“, napomenuo je Karl Wurster.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BIH Brkić Josip istakao je važnost uspostavljanja ove linije za obje zemlje te zaželio dobru popunjenost letova aviokompaniji Lot Polish Airlines.

"Veliko nam je zadovoljstvo poželjeti dobrodošlicu gostima iz Poljske koji su u Sarajevo stigli prvim direktnim letom i pokazati im ljepote našeg grada. Sarajevo je jedno od onih svjetskih gradova koji se s pravom nazivaju mjestom susreta istoka i zapada, i sigurni smo da je posjeta Sarajeva nezaboravno iskustvo. Gostima želimo ugodan boravak, a radujemo se ponovnom susretu u Varšavi“, zaključio je Faruk Čaluk, predstavnik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Letovi će se odvijati pet puta sedmično, svakog ponedjeljka, utorka, četvrtka, petka i nedjelje, a karte su već dostupne online putem web stranice www.lot.com kao i na šalteru prodaje karata na Međunarodnom aerodromu Sarajevo,te putem web stranice www.sia.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti