Dogovoren nastavak projekta "Obrti nude budućnost"

02.06.2022. 13:48 / Izvor: Akta.ba
obrti

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić i direktor za Međunarodne odnose u Saveznoj agenciji za rad SR Njemačke Alexander Wilhelm potpisali su u srijedu u Berlinu aneks Dogovora o saradnji.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić i direktor za Međunarodne odnose u Saveznoj agenciji za rad SR Njemačke Alexander Wilhelm potpisali su u srijedu u Berlinu aneks Dogovora o saradnji u projektu "Obrti nude budućnost" (HabiZu) čime je definiran nastavak saradnje na navedenom projektu.

Ideja projekta je da nezaposlene osobe elektrotehničke i metalske struke, te instalateri za grijanje i klimatizaciju dobiju priliku da kroz rad u Njemačkoj steknu savremena znanja i vještina, u skladu sa njemačkim obrazovnim i stručnim standardima, te na taj način povećaju kompetencije na domaćem tržištu rada po povratku u Bosnu i Hercegovinu.

U protekle tri godine, koliko je trajao pilot projekt, tu mogućnost su iskoristile 34 osobe. Projekt je time  doprinio stručnom usavršavanju naše radne snage, odnosno stvaranju prilike za njihovo kvalitetnije i brže zapošljavanje u BiH, te je zbog toga dogovorena daljnja saradnja na projektu.

Projekt sa njemačke strane implementira Odsjek za međunarodne poslove Savezne agencije za rad SR Njemačke i Udruženje njemačkih obrta (ZDH), a sa bosanskohercegovačke Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i zavodi za zapošljavanje Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

Istog dana je održan i sastanak o procedurama zapošljavanja medicinskih tehničara na poslovima njegovatelja. U nastojanjima da poboljša radna prava i zaštitu naših radnika na radu u Njemačkoj, Bandić je dogovorio novi standardni ugovor o radu.

Ugovor je ažuriran i usklađen sa novim njemačkim propisima i međunarodnim standardima za etički odgovorno zapošljavanje.

Tokom sastanka je razgovarano o aktuelnoj situaciji na tržištima rada dviju država, te o saradnji u drugim oblastima i projektima, saopćeno je iz ARZBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti