U Blažuju započela rekonstrukcija naftnih terminala kapaciteta 42 miliona litara

06.06.2022. 14:12 / Izvor: Fena
naftni terminali

Federacija Bosne i Hercegovine konačno dobija zalihe naftnih derivata nakon 25 godina.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predsjednik Uprave privrednog društva "Operator-Terminali Federacije" Hermedin Zornić su u krugu Podružnice Blažuj ozvaničili početak radova rekonstrukcije terminala tečnih naftnih tereta Blažuj, privrednog društva "Operator-Terminali Federacije".

Tom prilikom su konstatovali da će uskoro Federacija raspolagati sa novih 42 miliona litara naftnih rezervi. Vrijednost ovih radova je 25 miliona KM.

"Prije svega bih zahvalio Upravi i Nadzornom odboru koji su smogli snage da ove bitke koje su bile u prethodnom periodu, a vezane su za rješavanje imovinsko- pravnih odnosa, su uspjeli riješiti i dobiti. Danas smo došli u fazu kada krećemo sa rekonstrukcijom jednog od najvećih terminala u Federaciji. Dakle, 42 miliona litara naftnih rezervi. Kad to uporedimo sa 5,9 miliona litara terminala u Živinicama i sa 80 miliona litara naših terminala u Pločama, možemo reći da sa završetkom ovog projekta imamo trećinu ispunjenog zahtjeva što se tiče obaveza prema Evropskoj uniji i Evropskoj energetskoj zajednici", izjavio je Džindić.

Nadam se da će ovaj projekt biti završen u rokovima koji su predviđeni te pušteni u funkciju i da će služiti svrsi zbog koje je on i urađen. Rok za radove je godinu i po do dvije. 

Istakao je kako prvi put Kanton Sarajevo dobija terminal da funkcioniše i radi. Osim toga će biti izgrađena i obavezna infrastruktura koja ide uz terminale.

Predsjednik Uprave privrednog društva "Operator-Terminali Federacije" Hermedin Zornić istakao je da će se koncem juna krenuti sa početkom izvođenja radova na terminalu u Bihaću kapaciteta nekih 20 miliona litara.

"Vlada Federacije BiH sa federalnim ministrom Džindićem uradila je nadljudske napore da se riješe imovinsko-pravni odnosi kako bi došli danas u priliku da otvaramo početak radova terminala", dodao je Zornić.

Kaže da Federacija nakon 25 godina dobija zalihe naftnih derivata. Naime, nakon što su ranije započeli radovi na rekonstrukciji terminala u Bihaću, sada su pokrenuti radovi rekonstrukciji terminala u Sarajevu u Općini Ilidža, u naselju Blažuj. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti