Ko se usudio odreći prava na topli obrok i regres u ime 56.000 radnika?

07.06.2022. 12:37 / Izvor: Akta.ba
topli obrok

U saopštenju se dodaje da su se svojim potpisom ovi sindikati odrekli Ustavom i Zakonom zagarantovanog prava, u ime više od 56.000 zaposlenih u javnom sektoru, bez da su ih išta pitali.

"Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite nastaviće borbu za izdvajanje toplog obroka i regresa", saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

U saopštenju je navedeno da je, prema odluci Vlade Republike Srpske, a na zahtjev Saveza sindikata, topli obrok u neto iznosu povećan na osam KM dnevno, te iznosi 176 KM mjesečno, minimalno, dok regres iznosi najmanje 650 KM na godišnjem nivou.

Iz republičkog Saveza sindikata napominju da dva većinska, reprezentativna sindikata - Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS nisu prihvatila, ni potpisala sporazum kojim su se predstavnici Sindikata uprave, Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti odrekli prava na topli obrok i regres.

U saopštenju se dodaje da su se svojim potpisom ovi sindikati odrekli Ustavom i Zakonom zagarantovanog prava, u ime više od 56.000 zaposlenih u javnom sektoru, bez da su ih išta pitali.

"Odrekli su se i zakonskog i statutarnog prava da reprezentativni sindikati kolektivno pregovaraju o povećanju plata najmanje do kraja drugog kvartala 2023. godine iako imamo svakodnevni rast troškova života, galopirajuću inflaciju i odlazak radnika iz Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS podsjećaju da su 29. aprila, sa resornim ministrima u Vladi, tokom pregovora dogovorili povećanje cijene rada za 10 posto budžetskim i fondovskim korisnicima od 1. maja ove godine, a odluka o povećanju plata objavljena je u "Službenom glasniku Republike Srpske".

U saopštenju se navodi da je i tada bilo izvjesno novo povećanje plata kroz povećanje koeficijenata i izmjena zakona o platama, te da je ironija da su "upravo ti sindikati, u maju izričito odbili potpisivanje povećanja plata za 10 posto, jer je njihov jedini zahtjev bio posebno iskazivanje naknada za topli obrok i regres, koji nemaju alternativu".

"Da bi opravdali svoj neuspjeh, Sporazumom prihvataju i to povećanje cijene rada od maja, što je isključivo zasluga predstavnika ova dva sindikata i Saveza sindikata Republike Srpske, a ne rezultat Sporazuma", navodi se u saopštenju.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti