SBK bilježi rast broja turista, velika očekivanja za ovu sezonu

09.06.2022. 11:41 / Izvor: BHRT
Travnik

Značajno povećanje broja turista zabilježeno je u Srednjobosanskom kantonu (SBK), koji s geografskim položajem, prirodnim ljepotama te bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem postaje nezaobilazna turistička destinacija.

Značajno povećanje broja turista zabilježeno je u Srednjobosanskom kantonu (SBK), koji s geografskim položajem, prirodnim ljepotama te bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem postaje nezaobilazna turistička destinacija.

Na travničku tvrđavu posljednjih dana organizirano stižu grupe turista. Među njima je i porodica Šlauer iz Beča, kojoj je posjeta našoj zemlji postala ustaljena praksa.

"Već četvrti put sam ovdje i Bosna je predivna zemlja. Historija je neponovljiva i pomalo tužna, ali upravo zbog toga je nekako bliska nama. Ljudi su jako ljubazni prema nama, turistima", kazao je Leon Šlauer, turist iz Austrije.

"Samo povijest, povijest Travnika i povijest Bosne. I to je to, i tako mi polako obilazimo Bosnu. Jedanput Mostar, pa Sarajevo, pa sad idemo dalje u Jajce", priča Dragica Šlauer, turistkinja iz Austrije

Srednjobosanski kanton, osim kulturnog naslijeđa, ima mnoštvo za ponuditi. Ipak, uz prirodne ljepote, njegovanje tradicije te gostoprimstvo stanovništva su, ističu i sami turisti, pri vrhu ljestvice razloga dolaska.

"Odlučila sam da dođem u Bosnu da planinarim, jer imate predivne planine. U putu sam tražila interesantna mjesta, da posjetim. A, Travnik je definitvno jedno od njih", naglasio je Bergner, turistkinja iz Francuske.

"Došli smo prije sat i već smo upoznali lokalne ljude, popili kafu s njima, svi su jako ljubazni. Predivan grad", smatra Sebastijan, turist iz Urugvaja.

Broj već sada zabilježenih posjeta na početku sezone u ovom kantonu, značajno je veći u poređenju s prošlom godinom, ističu ugosititelji. Upravo zbog toga, očekivanja su velika.

"Trenutno, popunjenost kapaciteta je negdje oko 50 posto. Mi, naravno, očekujemo u junu, julu i avgustu, koji su udarni za turističku sezonu u Bosni i Hercegovini, popunjenost i preko 90 posto i imamo sve informacije trenutne sa tržišta, i rezervacija koje nam jasno pokazuju da će se to i ostvariti", kazao je Amir Vrhovac, menadžer hotela u Travniku

Činjenica da određeni broj turista dolazi samo na jednodnevne izlete ili borave u neprijavljenom smještaju, jedan je od razloga zašto je nezahvalno i teško govoriti o preciznom broju posjeta, ističu iz Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

"Taj broj je veći do tri puta definitivno u odnosu na onaj kojim mi baratamo. Mi se nadamo da ćemo ove godine preko turističke statistike imati oko evidentiranih 200 tisuća ostvarenih noćenja i to je nešto što je normalno. A, naša je pretpostavka da se taj broj kreće do 500 i 600 tisuća na području središnje Bosne", ističe Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK.

Bez sumnje, veliki turistički potencijal leži u ovom dijelu naše zemlje koji se s pravom može nazvati muzej na otvorenom, jer samo općina Jajce sa 30 nacionalnih spomenika, a Travnik sa njih 18, i to iz različitih vremenskih epoha, predstavljaju spoj istoka i zapada, atraktivan kako za domaće tako i za strane turiste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti