Ove sezone odmor u Neumu nešto skuplji u odnosu na prethodne godine

13.06.2022. 10:30 / Izvor: N1
Neum

Pandemija je odavno zaboravljena i došle su nove nedaće. Opet se, teško može na more. Slano je kao i ranije, ali traži mnogo veću žrtvu. Tako i u Neumu koji je skup a opet najjeftiniji na jadranu.

Pandemija je odavno zaboravljena i došle su nove nedaće. Opet se, teško može na more. Slano je kao i ranije, ali traži mnogo veću žrtvu. Tako i u Neumu koji je skup a opet najjeftiniji na jadranu.

Idila bez gužve i buke, sunce i toplo bh. more – tako svoj boravak u Neumu opisuju domaći gosti koji tradicionalno već godinama u ovom periodu ljetuju u Neumu.

Građani osjete razliku u cijenama

Trenutni gosti u Neumu radije biraju sami početak ili kraj turističke sezone u Neumu za odmor s obzirom na to da tada nema velikih gužvi na plaži, pa tako sebi priušte najbolji odmor.

Ove sezone odmor je nešto skuplji u odnosu na prethodne godine. No u svakom slučaju, kažu, isplativija je opcija ljetovati u vlastitoj zemlji.

Sulejman iz Busovače za N1 kaže da je "malo skuplje sad".

"Ako ćeš doći na more moraš doći spreman. Meni je Neum najbolji, ja sam navikao ovdje uvijek dolazim, cijene nisu baš prihvatljive, ali to sam izabrao tu dolazim i šta ću", rekao je Mirza, također iz Busovače.

"Fino je ovdje, lijepa plaža, nema gužve, a cijene su visoke u odnosu na prošlu godinu", rekla nam je Vaska iz Mostara.

Cijene u restoranima porasle su do 20 posto. Za dvije kafe, gosti u pojedinim mjestima u Neumu izdvojit će čak 8 KM.

"Hrana je poskupila 15 do 20 posto. Poskupila nam je i nabava robe, troškovi energije, kao i svi drugi troškovi poslovanja poskupili su i više od toga i mislim da je ovo minimum koji se morao postaviti sada", naveo je Stanko Raič, vlasnik jednog restorana .

Cijene hotela i privatnih smještaja skuplje su za 15 posto, no hotelijeri kažu cijene su dosta pristupačnije u odnosu na ostatak Jadranske obale.

"Mislim da to neće utjecati na booking, nego da će biti još bolji. Vidimo u Hrvatskoj cijene hotela koje su skočile za 40 do 50 posto i već im je 80 posto smještajnih kapaciteta popunjeno. Tako da se mi nadamo velikom priljevu i domaćih gostiju ali i inozemnih koji su nam zadnje dvije godine bili u deficitu", istaknuo je Davor Krešić iz Udruženja hotelijera Neum.

Šta nudi Neum?

Iako predsezona nije na nivou 2019. godine, očekuju da će u narednim mjecima na noćenjima u Neumu biti oko 18 hiljada gostiju svakog dana, što je ujedno i maksimum smještajnih kapaciteta.

"Predsezona je bila dobra, za postsezonu su također dobre najave tako da su to neki dobri trendovi oporavka turizma, mislim da smo na dobrom putu i da bi se kroz godinu dvije mogli vratiti na 2019. godinu", rekao je Branimir Butigan iz Udruženja hotelijera Neum.

Novi turistički procvat Neuma predstavljat će dugo čekana brza cesta Stolac-Neum koja bi u mjesecu julu trebala biti službeno otvorena.

"Čekali smo je 40 godina, napokon smo dočekali. Povezivanje unutrašnjosti, lakši i jednostavniji dolazak do Neuma i mislim da je to jedan dovoljan razlog zbog čega je ona nama toliko bitna, godinama smo bili izolirani", naglasio je načelnik Neuma Dragan Jurković.

Osim lijepih plaža i sunca, Neum nudi i manifestaciju “Neumsko ljeto, a tokom proteklog perioda vrijedno se radilo se na renoviranju hotela, uređenju šetnica, a uvedene su i jednoobrazne kućice, sve s ciljem poboljšanja ponude i privlačenja što većeg broja gostiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti