Da li će Banja Dvorovi završiti na privatizacijskom dobošu ili doživjeti procvat

14.06.2022. 09:08 / Izvor: BHRT
Banja Dvorovi

Uprkos termalnim izvorima i povoljnom geografskom položaju, Banja Dvorovi godinama grca u problemima.

Uprkos termalnim izvorima i povoljnom geografskom položaju, Banja Dvorovi godinama grca u problemima. Pozitivno poslovanje nedovoljno je za ulaganja u sanaciju i modernizaciju objekata. Dok iz Vlade Republike Srpske poručuju da će uložiti sredstva pod uslovom da se vlasništvo prenese na entitet, iz lokalne zajednice najavljuju referendum.

Banja Dvorovi u Bijeljini već godinama je na ivici opstanka. Situaciju su dodatno pogoršali troškovi izazvani izlaskom iz kovid sistema. Iako leži na izvorima termalne vode, taj potencijal do sada nije ni izbliza iskorišten.

"Da vidimo kako je najbolje, prevashodno s ciljem da vidimo ko je u prilici da investira u banju da bi imala status koji joj pripada imajući u vidu geografski položaj i značaj termalne vode. Kako bi izvršili sanaciju postojećeg hotela sveti stefan i niz aktivnosti", kaže Milorad Zekić, direktor Banje Dvorovi.

Gradonačelnik Bijeljine smatra da je glavni problem nedomaćinsko poslovanje. Tokom nedavne posjete banji zatražio je reviziju poslovanja i “češljanje” dokumentacije.

"Početkom 2022. izvršena je revizija dokumenata za prošllu godinu gdje opet imamo niz nepravilnosti. Gdje će jedinica interne revizije pročešljati poslovanje od 2017. Do 2022“, kaže Ljjubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

S druge strane, kao jedno od rješenja već godinama se razmatra model privatno – javnog partnerstva ili prenos nadležnosti na entitet. O tome je bilo riječi i na tematskoj sjednici gradskog parlamenta u Bijeljini.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Bijeljine kaže -  "Na ovoj sjednici je usvojeno šest zaključaka. Ne postoji nikakvo vanredno stanje u banji, ali postoji jednostavno potreba da sistemski, dugoročno postavimo banjo na zdrave noge, jer ovakvim trenutnim načinom organizacije i pravnog statusa banja će tapkati u mjestu”.

Ekonomisti smatraju da investiranje u banju i prenos vlasništva nisu i ne moraju biti u korelaciji.

“Nema potrebe da gradonačelnik prenosi vlasništvo banje niti bilo kom privatniku niti Vladi RS, dovoljno je dogovorit ikoncesiju na određeni broj godina gdje bi konesionar koristio sva prava, ubirao prihode i koristio određeni broj godina a ona bi i dalje ostala u vlasništvu grada”, kaže Mirjana Orašanin, ekonomista.

Zadnju riječ imaju mještani Dvorova, koji će odluku o budućnosti banje donijeti na referendumu.

"Kao gradonačelnik uputiću prijedlog odluke o raspisivanju referenduma kada budemo imali ove pregovaračke postupke i garancije šta će se dalje dešavati”, rekao je Petrović.

"Nije dovoljno da postoji skupštinska većina ili gradonačelnik, usaglašeni prijedlog upućuje gradonačelnik, skupština izglasa, dalje sve ugovore postpisuje gradonačelnik, tako da jednostrano rješenje nije moguće”, govori Đurđević.

Da li će jedina semberska banja završiti na privatizacijskom dobošu ili će ovaj “zlatni rudnik” doživjeti procvat, znaće se najmanje za dva mjeseca, nakon izvršene revizije, procjene vrijednosti i realizacije zaključaka gradskog parlamenta u Bijeljini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti