Za realizaciju Programa ruralnog razvoja za 2022. u BPK Goražde 60.000 KM

14.06.2022. 14:34 / Izvor: Akta.ba
ruralni razvoj

Vlada BPK Goražde na današnjoj sjednici odobrila je isplatu sredstava za podsticaj u poljoprivredi (pravna i fizička lica) u ukupnom iznosu od 78.273,10 KM.

Vlada BPK Goražde na današnjoj sjednici odobrila je isplatu sredstava za podsticaj u poljoprivredi (pravna i fizička lica) u ukupnom iznosu od 78.273,10 KM.

"Novčani podsticaji namijenjeni su za proizvodnju merkatilnog krompira za 30 registriranih poljoprivrednih proizvođača, plasteničku proizvodnju za 38 registriranih poljoprivrednih proizvođača, proizvodnju žitarica i ljekovitog bilja - proljetna sjetva, prijenos iz 2021., za 16 korisnika, kao i za sufinansiranje obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za zaposlene u poljoprivredi (žene i muškarci) za 30 registriranih poljoprivrednih proizvođača-obrtnika", saopšteno je iz ureda Vlade. 

Po osnovu utroška sredstava iz Programa ruralnog razvoja za 2022.godinu, iz budžeta Ministarstva za privredu odobreno je 60.000 KM. Sredstva za investicije u poljoprivredna gazdinstva dobilo je 31 lice, te šest lovačkih udruženja i sportsko-ribolovnih društava za očuvanje autohtonih životinjskih vrsta. Po osnovu ovog programa, Gradu Goražde odobrena su sredstva za realizaciju dva, a općinama Pale i Foča u Federaciji BiH za po jedan projekt ruralne infrastrukture.

Iz budžeta Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, za isplatu treće i četvrte rate, od ukupno sedam studentskih stipendija, studentima s područja BPK-a Goražde za studijsku 2021/2022.godinu odobreno je 53.920 KM, a Sportskom savezu BPK-a Goražde 10.200 KM za isplatu petog i šestog dijela, od ukupno dvanaest dijelova za ovu godinu.

Na zahtjev Grada Goražde, utvrđen je prijedlog Odluke o javnom interesu za izgradnju kulturno-rekreativnog kompleksa na lokalitetu Rorovi u Goraždu koji je proslijeđen u skupštinsku proceduru.

Vlada BPK Goražde dala je pozitivno mišljenje na Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, upućene od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, s ciljem obezbjeđenja neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanja prijetne od ozbiljne i nepopravljive štete za šume BiH te sprječavanja nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti