Razvoj maslinarstva putem prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora

15.06.2022. 08:50 / Izvor: Akta.ba
PKFBIH Split

U petak je u Splitu održana međunarodna konferencija "Meet the olive" na kojoj su predstavljeni ključni dosadašnji rezultati projekta COOPeR

Projekt COOPeR, punog naziva Povećanje konkurentnosti proizvodnje maslinovog ulja na programskom području kroz prekograničnu suradnju, predstavljen je na međunarodnoj konferenciji Meet the Olive, koja je 10. lipnja održana u Splitu, u hotelu Briig.

Projekt ima za cilj uspostavu prekograničnog Centra za maslinarstvo u Mostaru, koji će biti namijenjen zajedničkom istraživanju i razvoju u području maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja.

''Ovaj projekt je rezultat i primjer uspješne dugogodišnje suradnje gospodarskih komora u okviru Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora. Do inicijative i prijave projekta došlo je tijekom predsjedanja HGK - Županijske komore Split Forumom, stoga i ovu prezentaciju održavamo upravo na dan kada u Splitu svečano obilježavamo 20. obljetnicu Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora'', istaknuo je predsjednik HGK - Županijske komore Split, Joze Tomaš.

Županijska komora Split je jedan od partnera na projektu, čiji je vodeći partner Grad Mostar, a ostali su Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine te Udruga maslinara ''Boka'' iz Crne Gore.

Prisutne je u ime Grada Mostara pozdravila stručna savjetnica za EU fondove i razvoj poduzetništva Amela Sjekirica-Suljić i viši stručni suradnik za zelene površine Bojan Spasojević, a u ime Udruženja maslinara ''Boka'' izvršna direktorica Vesna Đukić. Podršku projektu iskazali su i predstavnici hercegovačko-neretvanske vlasti, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović te potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić.

malinarstvo

Na konferenciji su predstavljene projektne aktivnosti, ciljevi te predstojeća događanja u sklopu projekta, s naglaskom na uspostavu prekograničnog Centra za maslinarstvo u Mostaru te aktivnosti provedbe mapiranja maslinara u programskom području. Istaknuta je potreba održavanja edukacija maslinara i pozicioniranje njihovih proizvoda na tržištu uz ciljano osmišljavanje aktivnosti brendiranja.

Iako projekt ide svome kraju, projektne aktivnosti neće prestati s datumom njegova završetka. Stoga je na panelu potpisan i Memorandum o suradnji između partnera projekta, koji će dodatno osnažiti uspostavljanje prekogranične mreže dionika iz oblasti maslinarstva, koja će raditi na zajedničkim aktivnostima usmjerenim k održivosti uspostavljenog Centra za maslinarstvo. Uspostava ove mreže ima za cilj potaknuti dijalog i djelovanje te odgovoriti na specifične potrebe sektora.

Projekt će, rečeno je na skupu, doprinijeti razvoju dodatne vrijednosti plantažnog uzgoja maslina u programskom području, većoj kvaliteti maslinova ulja, promociji maslinova ulja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini, što će imati pozitivne gospodarske učinke.

Projekt COOPeR sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, a provodi se u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020. Ukupna mu je vrijednost 884.677,75 eura, od čega EU sufinancira 751.976,07 eura, a trajat će 24 mjeseca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti