Vlada FBiH usvojila trogodišnji Nacrt programa javnih investicija FBiH

16.06.2022. 13:40 / Izvor: Akta.ba
javne investicije

Ovaj trogodišnji dokument koji sadrži pregled ulaganja u projekte s pokazateljima o ukupno potrebnim i utrošenim, te sredstvima planiranim za financiranje projekata iz proračuna, kredita, granta i drugih izvora.

Vlada Federacije BiH je u četvrtak na sjednici u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, usvojila Nacrt programa javnih investicija (PJI) Federacije BiH za razdoblje od 2023. do 2025. godine. Inače, Vlada Nacrt ovog dokumenta usvaja do 30. lipnja, a Program javnih investicija Federacije BiH donosi do 15. studenoga.

"Ovaj trogodišnji dokument koji sadrži pregled ulaganja u projekte s pokazateljima o ukupno potrebnim i utrošenim, te sredstvima planiranim za financiranje projekata iz proračuna, kredita, granta i drugih izvora", izvijestili su iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Program obuhvaća projekte za čije financiranje su, djelomično ili u potpunosti, osigurana sredstva postala efektivna i njihova realizacija je u toku (projekti u provedbi), zatim prioritetne projekte za koje nisu osigurani izvori financiranja u trenutku izrade Programa javnih investicija (kandidirani projekti), te one za čije je financiranje pokrenut proces osiguranja sredstava (odobreni projekti).

PJI služi Vladi FBiH kao osnova za bolje planiranje i upravljanje sredstvima razvoja, s dugoročnim ciljem njegovog povezivanja s procesom strateškog i proračunskog planiranja. Projekti uključeni u PJI stavljaju se u funkciju ostvarivanja sektorskih politika i strateških ciljeva definiranih u okviru nadležnosti Vlade planiranjem kroz proces izrade Dokumenta okvirnog proračuna te mobilizacijom i korištenjem sredstava za njihovu realizaciju.

"Ukupna vrijednost 72 projekta uključena u PJI u trogodišnjem razdoblju je 17.638,09 milijuna maraka. Od toga se 10.034,83 milijuna maraka odnosi na deset kandidiranih, 6.730,99 milijuna maraka na 58 projekta čija je implementacija u tijeku, te 872,28 milijuna maraka na četiri odobrena projekta", navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti