Federacija i RS traže zajedničko rješenje za sistem naplate putarine

16.06.2022. 14:05 / Izvor: Akta.ba
autoceste

Nadležne službe preduzeća Autoputevi FBiH i Autoceste pronađu zajedničko rješenje za sistem naplate putarine, kako bi se olakšalo korištenje autoputa na Koridoru 5c.

Predstavnici Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" d.o.o. Banja Luka razgovarali su danas u Banjoj Luci sa delegacijom Javnog preduzeća "Autoceste Federacije BiH" d.o.o. Mostar. 

Glavna tema razgovora bila je saradnja u realizaciji velikih infrastrukurnih projekata, od kojih je izgradnja dionica autoputa na panevropskom Koridoru 5c jedan od prioriteta. Postignut je dogovor vezan za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i tehničkih detalja oko izgadnje tunela Putnikovo Brdo 2. 

Istovremeno, dogovoreno je da u narednom periodu nadležne službe oba preduzeća pronađu zajedničko rješenje za sistem naplate putarine, kako bi se olakšalo korištenje autoputa na Koridoru 5c.

Pored toga, na sastanku je razgovarano i o potrebi što hitnije raspodjele neraspoređenih sredstava u iznosu od 175 miliona KM, prikupljenih po osnovu akciza, koja su trenutno zamrznuta na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Riječ je o pet odsto sredstava, koje UIO BiH zadržava do donošenja nove odluke Upravnog odbora UIO BiH o načinu raspodjele prikupljenih sredstava. Predstavnici dva preduzeća zatražiće hitan sastanak Vlada Republike Srpske i Federacije BiH sa Ministarstvom finansija i trezora BiH, kako bi se našlo adekvatno rješenje raspodjele zadržanih sredstava. 

Vršilac dužnosti direktora JP „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka Slobodan Stanarević rekao je da je na sastanku postignut visok stepen saglasnosti o neophodnosti češćih susreta predstavnika dva preduzeća, na svim nivoima, kako bi na vrijeme bile uočene i otklonjene eventualne smetnje i poteškoće u pripremi i realizaciji infrastrukturnih projekata.

"Jedan od najznačajnijih projekata, koji očekuje naša dva preduzeća, jeste izgradnja tunela Putnikovo brdo na drugoj dionici Koridora 5c, takozvanoj „dobojskoj obilaznici“, ali i utvrđivanje trase autoputa na području Distrikta Brčko, koja bi trebalo da bude sastavni dio autoputa Beograd – Sarajevo – Beograd, ali i budućeg autoputa Beograd – Banja Luka", naglasio je Stanarević. 

Direktor JP „Autoceste FBiH“ Elmedin Voloder poručio je da se saobraćajni sistem u BiH mora sagledavati kroz integralni pristup, a sve u cilju postizanja optimalnih rezultata kod planiranja i ugovaranja ključnih infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja. 

"Naš zajednički interes jeste izgradnja modernog i bezbjednog autoputa na Koridoru 5c, kao i na ostalim pravcima. Uz to, namjera nam je da intenziviramo izgradnju mreže autoputeva i brzih puteva kroz čitavu BiH. U tom smislu, već smo preduzeli prve korake u pripremi planske i projektne dokumentacije za pripremu izgradnje autoputa na Jadransko – jonskom koridoru", istakao je Voloder.

Predstavnici “Autocesta FBiH” pozvali su delegaciju JP “Autoputevi Republike Srpske” u uzvratnu posjetu Sarajevu i zajednički obilazak gradilišta na Koridoru Vc na području Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti