Više od 400 miliona KM za mala i srednja preduzeća u RS

20.06.2022. 10:15 / Izvor: Nezavisne novine
PREDUZEĆA

Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske od 2022. do 2024. godine planirano je ukupno 434.327.162 KM.

 Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske od 2022. do 2024. godine planirano je ukupno 434.327.162 KM.

Ovaj akcioni plan Vlada Republike Srpske usvojila je nedavno.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS, koje je jedno od nosilaca Akcionog plana, rekli su za "Nezavisne" da su do 2024. godine planirana sredstva iz budžeta od 71.273.800 KM ili 16,4 posto, a iz drugih izvora finansiranja 363.053.362 KM ili 83,6 posto.

"Najveći iznos sredstava iz drugih izvora odnosi se na kreditna sredstva Investiciono-razvojne banke RS, koja su planirana u iznosu od 268.420.000 KM i čine gotovo 61,8 posto od ukupno raspoloživih sredstava za realizaciju strategije", naveli su iz Ministarstva.

Ovo ministarstvo je, zajedno sa ostalim nosiocima aktivnosti, planiralo podršku za preduzetnike druge šanse koji ponovo počinju biznis, uspostavljanje sistema ranog upozorenja u vezi s problemima u poslovanju, za početnike u biznisu, za zapošljavanje i samozapošljavanje, samostalne preduzetnike za njihove projekte, nastavak aktivnosti vezanih za razvoj preduzetništva žena, odobravanje kredita i garancija i podršku uvođenju tehničkih standarda. Takođe, sredstva su planirana i za opremanje laboratorija na fakultetima, podršku društvenim preduzećima, podršku vezanu za digitalnu transformaciju, promociju poslovnih zona, energetsku efikasnost, izgradnju tehnološkog parka, jačanje kapaciteta lokalnih razvojnih agencija i druge aktivnosti.

"Tokom sprovođenja, osim nas, najviše aktivnosti je na Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, Zavodu za zapošljavanje, Razvojnoj agenciji RS, Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Privrednoj i Zanatsko-preduzetničkoj komori RS, IRB RS i Garantnom fondu RS", kazali su iz resornog ministarstva.

Dodali su da će se značajna podrška za privrednike obezbijediti i kroz projekte koje finansiraju donatori.

"Ako posmatramo po visini sredstva, ključni su projekti koji se odnose na zapošljavanje, direktna ulaganja te podršku koju će obezbijediti IRB RS, GF RS i Fond za zaštitu životne sredine. Pri tome svakako ne treba zaboraviti značajna donatorska sredstva", zaključili su iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, rekao je da je ovo izuzetno značajno jer su kod nas mala i srednja preduzeća još u razvoju i potrebna im je svaka pomoć.

"Ona treba da se osnaže tehnološki, da digitalizuju procese proizvodnje, kadrovski se ojačaju i bolje pozicioniraju na ino-tržištu. Sve su ovo aktivnosti i potrebe malih i srednjih preduzeća koja bez pomoći Vlade RS ne mogu to iznijeti sama. Ovo strateško opredjeljenje Vlade treba pozdraviti i imati uvjerenje da će se to realizovati ", naveo je Ćorić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti