U Konjicu održana konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju

21.06.2022. 08:16 / Izvor: Akta.ba
konjic

U Konjicu je u ponedjeljak održana konferencija o poljoprivredi na kojoj je naglašeno kako budućnost poljoprivrede ostaje na ljudima koji razumiju i prihvaćaju promjene u službi razvoja te onima koji su spremni neprestano učiti i ulagati u nova znanja i vještine.

U Konjicu je u ponedjeljak održana konferencija o poljoprivredi na kojoj je naglašeno kako budućnost poljoprivrede ostaje na ljudima koji razumiju i prihvaćaju promjene u službi razvoja te onima koji su spremni neprestano učiti i ulagati u nova znanja i vještine.

Konferencija "Poljoprivreda i ruralni razvoj u HNŽ - promjene, inovacije, održivost" je održana u sklopu Dana grada Konjica, u organizaciji Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Grada Konjica i Saveza.

"Cilj je bio približiti načine za rast i razvoj, kako proizvođačima tako i potrošačima, te pružiti različite oblike podrške i otvaranja potencijala HNŽ-a poljoprivrednoj zajednici, kako bi poljoprivredu učinili konkurentnom i održivom", navodi se u priopćenju Grada Konjica.

Uvodničari na konferenciji su bili gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago i predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusret Avdibegović.

Kroz pet panela govorilo se o brendiranju i zaštiti proizvoda, udruživanju poljoprivrednih proizvođača i stvaranje prepoznatljivog proizvoda, povezivanje poljoprivrede i turizma i Strategiji ruralnog razvoja HNŽ-a.

Tokom konferencije posebno je bilo riječi o izazovima s kojima se poljoprivreda i gospodarstvo uopće, suočavaju kao posljedicama pandemije i rata na istoku Europe i kako ih prebroditi.

Zaključci konferencije su, među ostalim, zahtijevanje žurne, bliske i djelotvorne suradnje na svim razinama vlasti, zatim proširivanje znanja i vještina o digitalizaciji u poljoprivrednoj proizvodnji, te konkretnija suradnje između županijskih i viših nivoa vlasti u prevenciji i pripravnosti za negativne posljedice u poljoprivredi.

Istovremeno, sudionici konferencije će u skladu sa zaključcima interno razmatrati preporuke o rizicima u poljoprivredi te ih dostaviti resornom ministarstvu na razmatranje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti