Federalno ministarstvo prometa pojasnilo proceduru uplovljavanja kruzera

23.06.2022. 14:42 / Izvor: Akta.ba
neum

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija pojasnilo je proceduru oko uplovljavanja kruzera "Bolette" u neumski akvatorij.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija pojasnilo je proceduru oko uplovljavanja kruzera "Bolette" u neumski akvatorij.

"Kapetanija pomorske plovidbe-prometa Neum zaprimila je od Agencije 'Helax' iz Mostara obavijest da putnički brod imena MS 'Bolette', koji plovi pod zastavom Bahama, čiji je vlasnik brodar iz Velike Britanija, želi uploviti u akvatorij Neum-Klek. Obavijest o najavi uplovljenja Kapetanija pomorske plovidbe-prometa Neum dostavila je istoga dana Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, Općini Neum, Graničnoj policiji BiH, Carini BiH ispostava Neum i Policijskoj stanici Neum", priopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Zakonom o slobodnoj plovidbi i međunarodnim konvencijama, a čiji je potpisnik i BiH, podsjećaju iz Ministarstva, predviđeno je da brod može uploviti na sidrište koje mu se odredi, ako država nije u stanju katastrofe (rat, pandemija i sl.), ako je brod tehnički ispravan, ima uredne papire, blagovremeno se prijavi i plati propisane takse.

"Kapetanija pomorske plovidbe Neum je u skladu sa zakonskom regulativom odredila sidrište za kruzer i obračunala naknadu koju plaćaju strana plovila u teritorijalnim vodama Bosne i Hercegovine, kao i naknadu za korištenje objekata sigurnosti, a koja se uplaćuju na račun javnih prihoda Federacije BiH", naveli su iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Iz Ministarstva napominju kako izgradnja Pelješkog mosta nije utjecala na procedure ulaska plovila u neumski akvatorij, nije bilo otkazivanja uplovljavanja zbog izgradnje mosta, te dodaju kako u zadnjih nekoliko godina nije bilo posjeta brodova ove veličine niti su najavljeni novi posjeti Neumu.

Brod "Bolette", dug 237 metara, širine 32,5 metara, s najvišom točkom 48,1 metar, uplovio je jutros nešto iza 6 sati u neumski akvatorij, čime je postao prvi velik brod koji je prošao ispod novosagrađenog Pelješkog mosta.

Protiv ulaska kruzera u neumski akvatorij pobunili su se mještani, a njih su podržali i općinski čelnici.

Na prosvjednom okupljanju načelnik općine Dragan Jurković kazao je kako nije u interesu Neuma da ovako veliki brodovi uplovljavaju u bh. vode.

"Neum je turističko mjesto, živimo do turizma i ne želimo ovakve brodove u neumskom akvatoriju. Mislim da to nikome nije u interesu i nadam se da se to više neće događate. U skoroj budućnosti nadam se da ćemo saznati tko je dao suglasnost za uplovljavanje ovog broda", izjavio je Jurković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti