Za projekt "Unapređenje zdravstvene zaštite u FBiH" 19, 2 miliona eura

24.06.2022. 07:34 / Izvor: Akta.ba
ZDRAVSTVO

Federalno ministarstvo finansija informisalo je Vladu Federacije BiH na sjednici o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za finansiranje Projekta "Unapređenje zdravstvene zaštite u FBiH".

Federalno ministarstvo finansija informisalo je Vladu Federacije BiH na sjednici o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za finansiranje Projekta "Unapređenje zdravstvene zaštite u FBiH".

"Vlada Federacije je na sjednici održanoj 20.5.2021. godine podržala inicijativu da za to zaduženje. Od ukupno odobrenih sredstva IBRD-a za Bosnu i Hercegovinu u iznosu do 67.300.000 eura, na Federaciju BiH će biti alocirano 19.240.000 eura. U Sarajevu su 1. februara i 4. marta 2022. godine održan pregovori o ovom projektu, usaglašeni su zapisnik, te nacrti sporazuma o zajmu između BiH i IBRD-a, te Projektnog sporazuma između IBRD i FBiH o procjeni Projekta", saopšteno je iz ureda Vlade FBiH. 

Sredstva zajma odobravaju se Federaciji BiH s rokom otplate od 32 godine, te sedmogodišnjim grace periodom.

Kako je navedeno u informaciji, Projekt će biti proveden kroz dvije komponente.

"Prva se odnosi na unapređenje učinka zdravstvenog sistema i podržava unapređenje efikasnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite, te jačanje upravljanja i finansijske održivosti zdravstvenih ustanova. Druga komponenta se odnosi na upravljanje i monitoring Projekta, podrška upravljanju te monitoring i evaluacija. Podržava svakodnevno upravljanje Projektom, uključujuči osiguravanje adekvatnih ljudskih resursa neophodnih za koordinaciju svih projektnih aktivnosti po komponentama", saopštili su. 

Cilj Projekta je unaprjeđenje kvaliteta zdravstvenih usluga, kao i finansijskog stanja zdravstvenih sistema u FBiH. Projektom će se omogućiti dalje uvođenje informacionih i komunikacionih tehnologija u sistem zdravstva, koje iziskuju značajna finansijska sredstva, spriječiti neopravdani rast troškova zdravstvene zaštite uz održavanje kvaliteta medicinskih usluga. Podrška razvoju IKT na nivou primarne zdravstvene zaštite (PZZ) omogućena je kroz prethodni kreditni aranžman HSEP-AF 4912-BA, u okviru kojeg je unapređena IT infrastruktura na nivou PZZ. Međutim opremljenost zdravstvenih ustanova sa IT još uvijek nije dovoljna i bazirana je na ograničenim finansijskim mogućnostima kantona/općine, te ne prati potrebe cjelokupnog sistema.

Vlada je utvrdila i Prijedlog odluke o ovom kreditnom zaduženju i uputila ga na konačno usvajanje Parlamentu FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti