INFLACIJA

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH će pomoći građane posebno pogođene inflacijom

Vlada FBiH je na prijedlog premijera FBiH, prihvatila informaciju o potrebi izrade programa za socijalno ugrožene kategorije.

24.06.2022. 07:56 / Izvor: Akta.ba

Vlada FBiH je na prijedlog premijera FBiH, prihvatila informaciju o potrebi izrade programa za socijalno ugrožene kategorije.

Zaključkom su zaduženi federalna ministarstva rada i socijalne politike, te finansija i Ured premijera, odnosno premijer i zamjenici premijera da sa svojim saradnicima, kreiraju i predlože program pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.

"Program bi bio implementiran putem resornih ministarstava i vladinih institucija, na osnovu odgovarajućih podzakonskih akata koje će donijeti Vlada FBiH", saopšteno je iz ureda Vlade FBiH. 

U informaciji je navedeno da se Federacija BiH, odnosno Bosna i Hercegovina, kao i ostatak svijeta, suočavaju sa značajnim inflatornim pritiscima.

"Ovakva kretanja imaju negativne posljedice na kupovnu moć i životni standard građana Federacije BiH, posebno onih nižeg materijalnog statusa. Određene mjere, koje je Vlada FBiH već poduzela, dale su razultate. No uvažavajući trenutne makroekonomske trendove, te iščekivanja daljnjih dešavanja na globalnom tržištu, Vlada je na stanovištu da je neophodno dizajnirati i implementirati dodatne intervencije", navedeno je u informaciji.

PODIJELI:
TAGOVI:

inflacija

ekonomija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti