Gdje BiH čuva rezerve novca i zlata, i koliko?

28.06.2022. 17:23 / Izvor: N1
Zlato

Centralna banka Bosne i Hercegovine upravlja sa ukupno 8,19 milijardi eura deviznih rezervi i tri tone monetarnog zlata, javlja Radio Slobodna Evropa.

Centralna banka Bosne i Hercegovine upravlja sa ukupno 8,19 milijardi eura deviznih rezervi i tri tone monetarnog zlata, javlja Radio Slobodna Evropa.

Dio tog novca (2,17 milijardi eura), kao i ostalna devizna rezerva, čuva se u vrijedonosnim papirima u inostranstvu.

Zanimljivo, najviše novca BiH čuva u Slovačkoj – više od 587 miliona eura.

Monetarno zlato Centralna banka Bosne i Hercegovine drži na računu u banci u Švicarskoj, a fizički je locirano u trezoru banke Engleske.

Podsjećamo, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović pozvao je delegata da se oglase i raspravljaju o povratku bh. zlata i novca iz stranih banaka u domaće.

Izetbegović je ocijenio kako se radi o važnom pitanju za državu, posebno što je vrijeme inflacije koja prijeti da će se pogoršati.

"Inflacija će pojesti 10 posto vrijednosti sredstava sa kojima raspolažemo, koji su garancija valute. Mi to držimo u papirima. Njemačka drži 50 posto u zlatu, Amerika skoro sve. Vrijednost zlata je stoposto porasla. Dakle, mi to držimo u papirima u inostranim bankama. U vrijeme kad je inflacija 10 posto mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni s tim novcem rade i posuđuju ga", kazao je lider SDA.

Ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović kazao je za N1 kako ne vidi smisla u Izetbegovićevoj inicijativi.

"Prvo nema uslova za držanje tog novca i zlata. Ne vidim ni da je ugrožen taj novac. Mislim da je to malo neozbiljno", naveo je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti