Građani i danas pred PSBiH: "Razočaravajuće da su plate digli samo 500 KM"

29.06.2022. 14:06 / Izvor: N1
Protest

Uslijedile su reakcije nakon što su u ponedjeljak bh. političari usvajanjem državnog budžeta predvidjeli i povećanje plate od 500 KM ministrima i parlamentarcima, a nikakvo olakšanje građanima.

Uslijedile su reakcije nakon što su u ponedjeljak bh. političari usvajanjem državnog budžeta predvidjeli i povećanje plate od 500 KM ministrima i parlamentarcima, a nikakvo olakšanje građanima. Reakcije građana su tu, no svega ih se nekoliko njih odlučuje da nezadovoljstvo pokaže i na drugi način - ispred (ne)radnog mjesta zastupnika i ministara.

"Niste ih ni zaradili ni zaslužili, ljudi su gladni", samo su neke od poruka neformalne grupe građana koja je jučer (utorak) tačno u podne ispred Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine održala protesni skup.

Jučer ih je bilo petero, danas tek nekoliko više. Ipak, govore u ime velikog dijela građana.

"Mislim da i njima negdje u podsvijesti radi onaj djeinjasti dio mozga koji govore da nešto nije fer. Ovo jednostavno nije fer i moramo stati na ovome. Bez ikakve patetike – naši sugrađani su zaista gladni. Većina porodica je na granici ekstremnog siromaštva", upozorio je sa protesta Nedim Krajišnik.

Izetbegović: Iznos za koji će biti uvećana moja primanja dat ću Pomozi.ba

Za dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića, koji je najavio kako će kompletan iznos povećanja donirati u humanitarne svrhe, imao je posebnu poruku.

"To je još jedan šamar ljudima – moje mi pare dajete, a predstavljate se kao dobročinitelj", riječi su Krajišnika.

Zaključuje kako je bunt u BiH sistemski ubijen, da građanske hrabrosti uopšte nema, pa stoga ne gaji ambicije da će na proteste privući desetine hiljada nezadovoljnih građana. Nekolicina njih je tu, kako je Nedim Krajišnik zaključio, da operu svoju savijest.

"Ozbiljni političari to puno bolje rade"

Ni Boris Čović nema velika očekivanja, a od nepravde se brani i ironijom.

"Meni je razočaravajuće da su digli samo 500 KM. Ozbiljni političari to puno bolje rade. To su pare koje se potroše za 20 minuta ako ste Bakir Izetbegović pa na aerodromu ‘stučete’ 4.000 KM u nekoj VIP loži", govori Boris Čović.

Poručuje da će nastaviti dolaziti svaki dan "jer im je blizu i vole da tako potroše pauzu".

Podsjetimo, budžetom za 2022. godinu predviđeno je povećanje primanja parlamentaraca i ministara za, u prosjeku, 500 KM. To su pravdali povećanjem plata državnih službenika, na što su isti morali apelovati već godinama.

"Da nismo glasali, pao bi budžet, da nismo glasali ne bi došlo do povećanja plate državnim službenicima, policiji", pravdali su se zvaničnici, dok će, s druge strane, službenici dobiti maksimalno povećanje do 100 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti