Predmet "Respiratori": Nastavak suđenja u julu s novim predsjedavajućim Vijeća

29.06.2022. 14:49 / Izvor: Akta.ba
Fadil Novalić

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom sto kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom sto kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Nakon odlaska sutkinje Džemile Begović u penziju, predsjedavajući vijeća u ovom predmetu sada je sudija Branko Perić, dok je novi član vijeća sudija Goran Radević.

Na današnjem ročištu je razgovarano i o dinamici nastavka suđenja, kao i saslušanju preostalog vještaka Tužilaštva, koji živi u inostranstvu i nije mogao u dosadašnjem toku postupka iznijeti svoj nalaz, zbog čega je promijenjen redoslijed izvođenja dokaza, te su odbrane počele sa saslušanjem svojih svjedoka.

Tužilac Mirza Hukeljić rekao je da je vještak mogao doći u periodu kada je bila pauza u suđenju, dok je branilac Fahrudina Solaka, Marsela Bajramović izjavila da bi odustala od nekoliko svjedoka, a da ostali zavise od iskaza ovog vještaka Tužilaštva.

Perić je naložio tužiocu da pripremi informacije kako i kada bi vještak mogao biti saslušan, te na koje konkretno okolnosti, dodajući da očekuje informacije na sljedećem pretresu. Naveo je da će, zbog obaveza u drugim predmetima, ovo suđenje u julu moći biti održano dva puta.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti