Odabrani izdavači koji će štampati knjige sarajevskim osnovcima

04.07.2022. 17:02 / Izvor: Akta.ba
udzbenici

Tender se sastojao od 10 Lotova, a jedna od novina jeste da odabir udžbenika vrši Ministarstvo, a ne nastavnici kako je to do sad bio slučaj.

Tender kojeg je objavilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo za otkup udžbenika u vrijednosti od 3.418.800,00KM dobili su izdavači Svjetlostkomerc za nabavku udžbenika za 5, 6, 7, 8, i 9 razrede osnovnih škola u KS i Školska Naklada Mostar za nabavku udžbenika za 5, 6, 7, 8, i 9 razrede osnovne škole Katoličog školskog centra u KS, saznaje Akta.ba.

Tender se sastojao od 10 Lotova, a jedna od novina jeste da odabir udžbenika vrši Ministarstvo, a ne nastavnici kako je to do sad bio slučaj, također, svi učenici od petog do devetog razreda javnih ustanova osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo dobit će besplatne udžbenike za školsku 2022/2023. godinu.   

Potvrdila je to ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, objasnivši da se mjera odnosi i na učenike petih i devetih razreda.   

Da podsjetimo, sarajevski izdavači nisu bili zadovoljni raspisanim tenderom jer su smatrali da je on poguban za sve izdavače zbog kriterija koje niko nije mogao zadovoljiti i jer oduzima pravo nastavnicima da biraju udžbenike po kojim će raditi što je zakonska odredba pa su iz tog razloga tražili izmjene do kojih na kraju ipak nije došlo. 

"Udžbenici nisu trgovačka roba koja se prodaje u marketima tokom cijele godine, nego se prodaju u kratkom vremenskom periodu i samim tim se planiraju precizni tiraži. Ministarstvo je u prethodnim godinama otkupljivalo udžbenike za socijalno ugrožene kategorije učenika i pripadnike Romske populacije. Svake godine raspisivali su natječaj u kojem su prema zahtjevima škola kupovali određene udžbenike i isporučivali ih prije početka nastave. Otkup udžbenika za sve učenike prvi je takve vrste u Kantonu Sarajevo, do sada to nije bio slučaj", rekao je pri raspisivanju tendera Ajdin Šahinpašić iz Izdavačke kuće "Malik books" naglašavajući da izdavači i distributeri udžbenika apsolutno podržavaju ideju da učenici imaju besplatne udžbenike ali da je problem u tome što je Ministarstvo raspisalo tender koji je protuzakonit i diskriminirajući.

S druge strane, Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona je također objavilo tender za otkup udžbenika sa suštinskom razlikom u LOT-ovima koji su koncipirani prema izdavačima, što je bio jedan od prijedloga i sarajevskih izdavača.

E.S. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti