Prihvaćena incijativa za sufinansiranje najma stanovanja za mlade bračne parove

06.07.2022. 15:19 / Izvor: Akta.ba
stanovanje

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo prihvaćena je inicijativa predsjedavajućeg Elvedina Okerića za sufinansiranje najma stanovanja za mlade bračne parove koji nisu kreditno sposobni i nemaju mogućnost kupovine stambenog prostora.

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo prihvaćena je inicijativa predsjedavajućeg Elvedina Okerića za sufinansiranje najma stanovanja za mlade bračne parove koji nisu kreditno sposobni i nemaju mogućnost kupovine stambenog prostora.  

Zastupnička inicijativa upućena je prema Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, a prema prijedlogu sufinansiranje bi trebalo uraditi uz adekvatne kriterije koje će propisati Ministarstvo.  

Kako je predsjedavajući Okerić naveo u obrazloženju, inicijativa je u skladu s trajnim opredjeljenjem za dosljednu implementaciju progresivnih natalitetnih politika, između ostalog i za direktnu pomoć u rješavanju stambenog pitanja mladih bračnih parova, a tiče se i implementacije zaključka koji je predložio na Tematskoj sjednici o mladima Skupštine KS i koji je jednoglasno usvojen.  

Kako je potcrtao predsjedavajući Okerić, broj sklopljenih brakova dugi niz godina u Kantonu Sarajevo u kontinuiranom je padu, a stambena samostalnost mladih u BiH je na niskom nivou, pri čemu ni KS nije u puno boljoj situaciji.  

“Prema prethodnim istraživanjima, oko 13 posto mladih u KS stambeno se osamostalilo. Pozdravljam dosadašnje napore resornog Ministarstva u oblasti stambenog zbrinjavanja mladih i velike iskorake koje je napravilo i u iznosu sredstava i u broju riješenih zahtjeva u odnosu na prethodnih period. Ovu inicijativu upućujem kao dopunu i nastavak tog procesa, da u podršci rješavanju stambenog pitanja mladih, pored onih koji su u finansijskoj situaciji da steknu vlasništvo nad stambenim prostorom, obuhvatimo sufinansiranjem najma i one koji to nisu, a u velikom su broju”, obrazložio je predsjedavajući Okerić.  

Kako je dodao predsjedavajući, ovo bi bio još jedan od poticaja za rast nataliteta i stvaranje ambijenta za razvoj porodice kroz novu politiku stambene podrške, koja može obuhvatiti sve nove mlade bračne parove. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti