Zaključak prve Targer Q-Con konferencije: Svi su odgovorni za kvalitet kompanije

08.07.2022. 09:11 / Izvor: Akta.ba
targer

U Sarajevu je jučer održana prva konferencija o totalnom upravljanju kvalitetom "Targer Q-Con 2022".

U Sarajevu je jučer održana prva konferencija o totalnom upravljanju kvalitetom "Targer Q-Con 2022".

Konferencija je ispunila očekivanja a struka i menadžeri iz kompanija koji se bave kvalitetom su kroz cijelu konferenciju naglašavali da svi u kompaniji moraju živjeti kvalitet i da je kvalitet odgovornost svakog radnika.

Organizator konferencije, Targer E&C Sarajevo, najavio je održavanje nove konferencije u naredne dvije godine a sve sa ciljem da se ova tema aktuelizira kako bi podigli svijest svih strana o potrebi totalnog upravljanja kvalitetom.

Predstavljeni su rezultati prvog istraživanja u oblasti upravljanja kvalitetom u Bosni i Hercegovini u kojem je učestvovalo 65 kompanija iz različitih sektora. U istraživanju su učestvovala mala i srednja preduzeća ali i velike kompanije (27% kompanija sa preko 250 radnika).

Prema rezultatima 83% kompanija ima namjensku službu kvaliteta, međutim u 48% slučajeva služba čini dvoje ili manje radnika. Nešto više od polovine kompanija imaju namjenski “budžet za kvalitet” i razvijen sistem za upravljanje škartom. 

88% ispitanika smatra da su ljudi uzrok grešaka u proizvodnji a njih 55% da su uzrok materijali dok je 64% kompanija razvilo ISO 9000 sistem upravljanja kvalitetom.

Neki od izazova sa kojim se kompanije suočavaju su:

-       Uposlenici smatraju da je kvalitet posao samo onih koji rade u odijelu kvalitete

-       Nedostatak stručne snage (prvenstveno kotrolora kvalitete)

-       Nemotivisanost zaposlenika i neadekvatna organizacija procesa unutar kompanije.    

Budućnost upravljanja kvalitetom i razvoj i uspostava sistema upravljanja kvalitetom u proizvodnim kompanijama su bile fokus na konferenciji a pričalo se i o implementaciji kvaliteta efikasnom upotrebom zapisa kontrole, između ostalog i kroz softverska rješenja koja nudi njegova kompanija.. 

Kako bi kvalitet živio u kompanijama neophodno je da svi zaposlenici u kompaniji zaiste žive kvalitet, te je podrška menadžmenta i vlasnika od ključnog značaja za kvalitetnu implementaciju.

Sponzori konferencije bile su kompanije Atlantic grupa (Atlantic Grand), Galileo i TUVadria koje u svom radu kvalitet stavljaju na prvo mjesto te uviđaju važnost razgovora o ovoj temi i povećanju nivoa svijesti o upravljanju kvalitetom kod kompanija u BiH.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti