Sarajevo dobilo prve klupe od reciklirane plastike

15.07.2022. 08:31 / Izvor: Akta.ba
stolice

Klupe su izrađene tehnologijom 3D printa od reciklirane HDPE plastike, a kao jedan od rezultata inicijative Sarajevo Smart City.

Općina Centar Sarajevo u saradnji sa UNDP-jem i sarajevskim arhitektom Emirom Salkićem iz arhitektonskog studija "Normal Arhitektura" proteklih godinu dana intenzivno je radila na osmišljavanju koncepta izrade urbanog mobilijara od reciklirane plastike. Nakon detaljne analize došlo se na ideju da se prikupljeni plastični otpad koji je u posljednjem desetljeću u naglom porastu iskoristi za izradu eksperimentalnih recikliranih klupa koje su postavljenje u Radićevoj ulici. 

Klupe su izrađene tehnologijom 3D printa od reciklirane HDPE plastike, a kao jedan od rezultata inicijative Sarajevo Smart City.

Jedna klupa predstavlja ekvivalent od 336 plastičnih boca zapremine 0,5 litara koje su, kako je i napisano na poleđini postavljenih klupa, umjesto u prirodi ili na otpadu završile kao novi proizvod za javnu upotrebu.

klupe radićeva

Namjera Općine Centar je i u budućem periodu kroz realizaciju ovakvih projekata uticati na očuvanje okoliša kroz proces reciklaže otpada i njegovu ponovnu upotrebu.

Plastični otpad predstavlja jednu od najvećih prijetnji za zdravlje ljudi i prirodu. Procjenjuje se da su domaćinstava, proizvodne/uslužne djelatnosti i javne komunalne usluge u BiH proizveli oko 150.000 tona plastičnog otpada tokom 2018. godine. Manje od dva posto ovog otpada se reciklira dok 98 posto završi na kontrolisanim, nekontrolisanim i ilegalnim odlagalištima u BiH jer sistem primarne i sekundarne selekcije ambalažnog otpada nije uspostavljen u većini općina/gradova, te nedostaju kapaciteti za reciklažu različitih ambalažnih materijala, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

Iz ove Općine pozvali su građane da svoju otpadnu plastičnu ambalažu usmjere za kreiranje nove vrijednosti i ispravno je odlože u za to predviđene kontejnere na području općine Centar. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti