Borovnica rodila kao nikada prije, problem transport

19.07.2022. 08:38 / Izvor: Nezavisne novine
borovnice

Na plantaži borovnica u Bihaću, čiji je vlasnik Nusret Sušić, ove godine očekuju rekordan urod ove vrste bobičastog voća, a vlasnik očekuje da će sa oko 2,5 hektara ubrati više od 20 tona plodova.

Na plantaži borovnica u Bihaću, čiji je vlasnik Nusret Sušić, ove godine očekuju rekordan urod ove vrste bobičastog voća, a vlasnik očekuje da će sa oko 2,5 hektara ubrati više od 20 tona plodova.

"Ova godina je veoma dobra, nije bilo mrazeva i niskih temperatura, znači vremenski uslovi su bili optimalni i sve se to odrazilo na urod. Ono što je problem i ove godine jeste kako plasirati proizvode na tržište, a to se posebno odnosi na svježu borovnicu", kaže Sušić.

Dodaje kako im veliki problem pričinjava što granični prelazi Izačić i Maljevac nisu certificirani za ovu vrstu izvoza, pa su prinuđeni proizvode transportovati ka graničnom prelazu Gradiška.

"Umjesto samo nekoliko kilometara, koliko je udaljen Izačić, kamioni s našom borovnicom moraju do Gradiške. Često se dešava da tamo čekaju na granici i sve se to odražava na kvalitet borovnice", kaže Sušić.

Prema njegovim riječima, i ova vrsta proizvodnje je zbog poremećaja na tržištu značajno poskupjela, što će se odraziti i na cijenu gotovih proizvoda.

"Možda će ta cijena za domaće građane biti visoka, ali mi smo i ove godine omogućili svima koji žele da dođu na našu plantažu i da uberu sebi borovnicu po veoma pristupačnim cijenama", kazao je Sušić.

Za razliku od većine drugih proizvođača, kaže kako nema problema s radnom snagom, s obzirom na to da su u proizvodnju uključeni svi članovi porodice.

Sušići kažu kako su prije dvije godine, zahvaljujući pomoći američkog USAID-a, podigli protivgradnu mrežu te osigurali proizvodnu liniju za proizvodnju sokova, džemova i drugih proizvoda, a gradske vlasti su im pomogle u nabavci hladnjače.

"Radi se o potpuno zdravom i ekološkom proizvodu, jer se borovnica uzgaja bez upotrebe bilo kakvih hemijskih preparata, u saksijama s posebnom vrstom zemlje", kaže Sušić.

Dodaje kako se posljednjih godina na evropskom tržištu pojavila velika potražnja za plodovima borovnice, te da je prednost u tome da ova kultura jedino na našim prostorima uspijeva u junu i julu, kada zbog nestašice na tržištu dostiže i najvišu cijenu.

Proizvođači ističu kako uzgoj borovnice u odnosu na malinu i jagodu ima brojne prednosti jer ona plodove daje u periodu između 30 i 50 godina, branje je lakše, a plod stabilniji i otporniji na transport. Također, borovnica ima duži period branja, što omogućava bolju organizaciju i iskorištenost radne snage.

U posljednjih nekoliko godina određeni broj proizvođača jagodičastog voća u USK se, zbog brojnih problema u proizvodnji i plasmanu, odlučio preusmjeriti na sadnju i uzgoj i borovnice, pa se procjenjuje kako je pod ovom kulturom trenutno oko sedam hektara zemljišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti