U Sarajevu počele prijave za preventivne zdravstvene preglede

20.07.2022. 09:58 / Izvor: Akta.ba
život je u pitanju

Od danas je u funkciji web stranica http://www.zivotjeupitanju.ba na kojoj se građani Kantona Sarajevo mogu prijaviti na preventivne preglede.

Od danas je u funkciji web stranica http://www.zivotjeupitanju.ba na kojoj se građani Kantona Sarajevo mogu prijaviti na preventivne preglede ranog otkrivanja raka grlića maternice, dojke i debelog crijeva. Planirano je da se obavi oko 12.000 ovih pregleda u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Trošak pojedinačnog pregleda iznosi 60 KM, a cjelokupan iznos po svakom pregledu za sve stanovnike Kantona Sarajevo snosi Ministarstvo zdravstva KS. 

Pregledi će se vršiti do popunjavanja kvote, a zainteresirani će se pozivati na pregled od strane ovlaštenih klinika prema datumu online prijave.

Mogu se prijaviti sve osobe koje nisu prebolovale i trenutno ne boluju od karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva, koje imaju mjesto prebivališta na području Kantona Sarajevo, između 50-65 godina i nisu obavile papa test, mamografiju ili kolonoskopiju u proteklih godinu dana.

Građani koji se prijave mogu birati između osam zdravstvenih ustanova u KS u kojima će obaviti pregled: Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, te poliklinike Agram, Al-Tawil, Atrijum, Eurofarm Centar i SaNaSa. 

Obavite pregled jer prevencija i rana detekcija spašava život!

Više informacija na web stranici: http://www.zivotjeupitanju.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti