Oglasilo se Predstavništvo TRT-a u BiH: Prihod iz budžeta je iz Glavne direkcije Ankara

21.07.2022. 09:43 / Izvor: Akta.ba
TRT

Nakon što je Akta.ba objavila vijest da je više od devet i po hiljada udruženja u Federaciji BiH, povuklo iz raznih budžeta 113,6 miliona KM, najviše pažnje medija i javnosti je privukla informacija da je Predstavništvo turske televizije u Sarajevu - Turkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT Sarajevo, samo prošle godine dobilo iz budžeta 909.626 KM.

Nakon što je Akta.ba objavila vijest da je više od devet i po hiljada udruženja u Federaciji BiH, povuklo iz raznih budžeta 113,6 miliona KM, najviše pažnje medija i javnosti je privukla informacija da je Predstavništvo turske televizije u Sarajevu - Turkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT Sarajevo, samo prošle godine dobilo iz budžeta 909.626 KM.

Podsjećamo, analiza je pravljena na osnovu podataka Finansijsko-informatičke agencije FIA Sarajevo.

Lejla Karović, advokat Predstavništva TRT-a, obratila se medijima sa Zahtjevom za ispravku izražavanja i pojasnila iz kojeg budžeta su zapravo sredstva. Kako navodi, radi se o grešci i pogrešnom navodu u izvještaju FIA-e u čijem izvještaju se nalaze Udruge i Fondacije, te da Predstavništvo TRT u BIH nije nijedno ni drugo, kao ni Predstavništvo Udruge ili Fondacije.

"Prenijeti navodi nisu tačni iz najvažnijeg razloga, a to je da niti jedna marka nije uplaćena na račun Predstavništva TRT u BiH iz budžeta FBiH. Predstavništvo TRT u BiH, strano lice koje nema statust pravnog lica i registrovano je kod Ministarstva vanjskih poslova BiH u skladu sa Odlukom o osnivanju i radu predstavništava stranih lica u Bosni i Hercegovini. U skladu sa predmetnom Odlukom (članom 4. stav 1. iste) strano lice osniva predstavništvo sa ciljem istraživanja tržišta, obavljanja propagandnih i informativnih poslova, i radi svoga predstavljanja. U stavu 2. člana 4. Odluke je jasno navedeno da 'u obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana predstavništvo ne može zaključivati ugovore u ime osnivača predstavništva', naveli su.

Ističe da iz navedenog jasno proizilazi da TRT nema status pravnog lica i kao takvo nije moglo aplicirati za bilo kakva sredstva, da nije moglo zaključiti ugovor sa bilo kim, a pogotovo ne zaprimiti sredstva.

"Za sve navedeno je zadužen isključivo osnivač Predstavništva, tako da je kojim slučajem ova sredstva dobio, to je mogao samo osnivač dobiti (Glavna direkcija Ankara), a nakon toga bi ista morala biti uplaćena osnivaču. Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska- Predstavništvo TRT u BiH se finansira isključivo iz sredstava osnivača koja im se doznačavaju iz budžeta Glavne direkcije Ankara. Ovi podaci su dostavljeni FIA-i i navedeno je da je u 2021. godini iznos od 909.626 KM uplaćen na račun Predstavništva TRT u BiH ali iz budžeta Glavne direkcije Ankara. O navedenom postoje izvodi iz banke gdje se vidi da je Predstavništvu uplaćivan novac iz Glavne Direkcije iz Ankare i iz tog novca su plaćeni svi troškovi postojanja Predstavništva u BiH", navodi se.

Kako je jučer pojašnjeno iz FIA-e kod udruženja na bilansu uspjeha postoji AOP 132 u kome računovođe upisuju iznos prihoda iz budžeta. 

"Na obrascima finansijskih izvještaja ne postoji informacija iz kojeg budžeta je uplaćen iznos", pojašnjeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti