Spuštena dobna granica za prijave na pilot projekt preventivnih pregleda

22.07.2022. 10:00 / Izvor: Akta.ba
život je u pitanju

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo donijelo je odluku da se spusti dobna granica kada su u pitanju preventivni pregledi.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo donijelo je odluku da se spusti dobna granica kada su u pitanju preventivni pregledi, u okviru pilot projekta ranog otkrivanja raka grlića maternice, raka dojke i debelog crijeva. 

Na stranici www.zivotjeupitanju.ba sada se mogu prijaviti sve osobe koje nisu prebolovale i trenutno ne boluju od karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva, koje imaju mjesto prebivališta na području Kantona Sarajevo, između 40-65 godina, a nisu obavile papa test, mamografiju ili kolonoskopiju u proteklih godinu dana. 

U prvih 48 sati od početka ove kampanje prijavilo se preko 2.000 naših građana. 

Trošak pojedinačnog pregleda iznosi 60 KM, a cjelokupan iznos po svakom pregledu za sve stanovnike Kantona Sarajevo snosi Ministarstvo zdravstva KS.  

Građani koji se prijave mogu birati između osam zdravstvenih ustanova u KS u kojima će obaviti pregled: Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, te poliklinike Agram, Al-Tawil, Atrijum, Eurofarm Centar i SaNaSa.  

Osobe koje ne spadaju u rizičnu skupinu za rak debelog crijeva, i nemaju slučaj ove maligne bolesti u porodici, druge vrste malignih oboljenja, ili upalne bolesti crijeva, mogu se prijaviti za test okultnog krvarenja u Poliklinici Atrijum i test ultrazvuka u Poliklinici Al-Tawil. Svi oni koji spadaju u rizičnu skupinu po navedenim parametrima, trebaju se odmah prijaviti na kolonoskopiju u Općoj bolnici “Prim dr Abdulah Nakaš”. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti