Rafinerija u Brodu planira uložiti 150 miliona eura u gasnu termoelektranu

23.07.2022. 09:01 / Izvor: Akta.ba
rafinerija

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Sporazum o saradnji između Vlade i Rafinerije nafte u Brodu.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Sporazum o saradnji između Vlade i Rafinerije nafte u Brodu, kojim investitor izražava interes za ulaganje u sektor energetike u Srpskoj, posebno prirodnog gasa, odnosno namjeru da gradi gasnu termoelektranu.

Na današnjoj sjednici doneseno je Rješenje o davanju saglasnosti na Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srpske i kompanije Rafinerija nafte Brod, koja je zaključivanje ovog sporazuma inicirala u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Predloženim sporazumom investitor izražava interes za ulaganje u sektor energetike u Republici Srpskoj, posebno u sektoru prirodnog gasa, a Vlada izražava spremnost na saradnju radi realizacije namjera konstatovanih u sporazumu, naročito imajući u vidu višegodišnje iskustvo investitora u oblasti prerade nafte.

Namjera ovog privrednog subjekta je da izgradi gasnu termoelektranu za proizvodnju električne energije, tehnološke i grijne pare kao i niskotemperaturne toplote, instalisane snage 100 megavata, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ukoliko studija ekonomske opravdanosti pokaže tehničku izvodljivost i ekonomsku opravdanost, investitor će podnijeti zahtjev za dodjelu koncesije.

Vlada je, s druge strane, saglasna da će po zahtjevu investitora provesti sve neophodne aktivnosti s ciljem dodjele koncesije u skladu sa važećim propisima.

Prema navodima iz inicijative, očekivana ukupna visina kapitalnih troškova procjenjuje se na 150 miliona eura. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti