Povećan broj turističkih posjeta u Brčko distriktu

26.07.2022. 11:18 / Izvor: Nezavisne novine
Brčko

Broj posjeta domaćih i stranih turista Brčko distriktu od početka godine veći je za 90 odsto u odnosu na protekle tri godine.

Broj posjeta domaćih i stranih turista Brčko distriktu od početka godine veći je za 90 odsto u odnosu na protekle tri godine, potvrdio je Srni šef Službe za turizam u Vladi distrikta Aleksandar Đurić.

Đurić je naveo da je u prvom kvartalu ove godine zabilježeno 5.470 noćenja u hotelskim smještajima, dok je u istom periodu lani bilo 2.600 noćenja.

"Faktor lakšeg kretanja i prelaska granice omogućio je da se turizam u Brčkom polako oporavlja. Ali, zbog globalne krize još ne svraća riječni kruzer", rekao je Đurić.

On je istakao da je Brčko na zanimljivom položaju koji se može iskoristiti na način da rijeka Savu i planina Majevicu budu stavljeni u prostor rekreativnih turističkih zona.

"Imamo uređenu plažu u naselju Brezovo Polje. Manifestacije koje imamo u gradu dodatno osmišljavamo kako bi njihov program bio kvalitetniji i sadržajniji", rekao je Đurić.

Đurić je napomenuo da je na rijeci Savi, kao najperspektivnijem prostoru za razvoj turizma, potrebno izgraditi marinu što očekuje da se uradi kroz partnerstvo Vlade distrikta i međunarodnih donatora, a smatra i da treba sadržajno urediti gradsko izletište Ficibajer.

"Tu je i projekat izgradnje šetališta i biciklističke staze kojima će se distrikt spojiti sa evropskim koridorima. Idejno rješenje za ovu stazu je usvojeno na Vladi. Očekujemo da će biciklistički turizam biti sadržaj koji će distrikt imati", rekao je Đurić.

Đurić je podsjetio da se u distriktu radi na infrastrukturi kako kroz projekte vladinog Odjeljenja za javne poslove tako i kroz međunarodne projekte, te da su u tom pogledu iskorišćene donacije GIZ-a i USAID-a.

On je napomenuo da građani distrikta, ako žele da posjete neke od destinacija u BiH, mogu iskoristiti turističke vaučere oba entiteta u skladu sa svojim entitetskim državljanstvom.

Ljiljana Živanović, menadžer prodaje u jednoj od brčanskih turističkih agencija, rekla je da su i ove godine aktuelna ljetovališta u Grčkoj, Turskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali da je broj turističkih putovanja manji u odnosu na 2019. godinu.

Živanovićeva je napomenula da su aranžmani za ovu godinu nešto skuplji u odnosu na prethodne godine jer se cijene usklađuju sa aktuelnim cijenama goriva na tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti