EP HZHB u problemima – ugroženo snabdijevanje 200.000 potrošača

28.07.2022. 08:25 / Izvor: N1
EP

Hoće li korisnici Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne ostati bez opskrbe elektičnom energijom? Na takav scenarij upozorili su iz tog poduzeća. Zatražili su pomoć Elektroprivrede BiH.

Hoće li korisnici Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne ostati bez opskrbe elektičnom energijom? Na takav scenarij upozorili su iz tog poduzeća. Zatražili su pomoć Elektroprivrede BiH, no dogovora zasad nema. Traže i pomoć Vlade Federacije.

Zbog energetske krize i suše koja je smanjila proizvodnju hidroelektrana ugroženo je stabilno snabdijevanje oko 200.000 potrošača, od čega je 180.000 domaćinstava.

Manjak struje EP HZHB nadoknađuje kupnjom na tržištu, no zbog energetske krize na tržištu sve je manje struje, zbog čega se ovo preduzeće našlo u ogromnom problemu.

"Mi smo se preventivno obraćali Vladi FBiH koja je naš većinski vlasnik da mi imamo prvenstvo kupnje električne energije. Energija se prodaje po tržišnim cijenama, mi bismo i njihovu energiju kupili po tržišnim cijenama, da kupci na području FBiH imaju energiju koja je proizvedena na tom području", kazala je Marija Buntić, Odjel korporativnih komunikacija Elektroprivrede HZHB.

Kako se ne bi ugrozila stabilnost elektroenergetskog sistema, kao i snabdijevanja potrošača, predlažu i to da se do kraja septembra zabrani izvoz struje iz FBiH van BiH direktno ili indirektno preko drugih trgovaca.

"Prošle sedmice održao sam sastanak s dva direktora Elektroprivreda. Tema je bila subvencioniranje za socijalno ugrožene kategorije i to smo uspješno dogovorili, tad smo spomenuli i da bi EP HZHB mogla imati određene probleme jer fali vode, fali vjetra , a dobro znamo da oni baziraju proizvodnju na ova dva izvora. Njihovi izvršni direktori trebali su sjesti dogovoriti se o saradnji da premoste ovaj problem ali nemam povratnu informaciju da li su se dogovorili. Ako trebala podrška Vlade tu smo mi", kazao je Nermin Džindić, ministar energije FBiH.

Od Elektroprivrede BiH zatražili su prodaju struje po tržišnoj cijeni, no ni oni nisu u mogućnosti udovoljiti zahtjevu s obzirom na kako su naveli ograničenu rezervu u proizvodnim kapacitetima od 100 MW. To znači da bi u slučaju ispada nekog od blokova koji su u pogonu morali struju kupovati na tržištu po ekstremno visokim cijenama, koje za havarijsku energiju u dnevnim satima trenutno iznose 600 eura po MWh.

"U periodu august-septembar ograničenja po vodnim dozvolama hidroelektrana su veoma stroga. Otežavajuća okolnost je činjenice da je zbog loše hidrološke situacije jablanička akumulacija oko jedan metar niža od planirane.Uz sve navedeno, strateški cilj Elektroprivrede BiH je konsolidacija uglja po svim asortimanima za obezbjeđenje dovoljnih količina, kojima će biti omogućen nesmetani rad termopostrojenja i uredno i stabilno snabdijevanje kupaca u predstojećoj zimskoj sezoni", kazali su iz EP BiH.

Dalje navode da zahtjevi EP HZHB pokazuju pogubnost odluke koju je Parlament FBiH donio krajem prošle godine o ograničavanju povećanja cijene električne energije na 20 procenata za kupce u okviru tržišnog snabdijevanja. Svjesni rizika koji donosi odluka poduzeli su sve mjere kako bi krizne situacije bile izbjegnute. S druge strane, u EP HZHB, skreću pažnju na Odluku o produženju rada pojedinih termoblokova u Kaknju i Tuzli, te se pitaju da li su Vlada i Parlament time obezbijedili dodatnu energiju samo za potrošače jednog dijela Federacije ili za sve potrošače u zemlji.

"Svaki put kad se SDA i HDZ svađaju, a navodim njih jer oni kontrolišu obje Elektroprivrede, tu je neka prevara u pitanju ili tvrđenje pozicija, i onda će se dogovoriti. Ove stvari se trebaju sistemski riješiti i može se riješiti", kazao je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH.

Međutim, stanje u ovom preduzeću, kažu još uvijek nije alarmantno.

"Mi preventivno djelujemo, još uvijek je opskrba uredna, kontinuirana i dostatna i nadam se da će tako i ostati. Mi ćemo poduzeti sve korake da naši potrošači imaju dovoljno energije", dodaje Buntić.

A to će, kako navode biti moguće jedino uz racionalnu potrošnju i brzo djelovanje svih uključenih u ovaj proces, posebno Vlade FBiH koju pozivaju da donese odluku kojom će se garantovati redovno snabdijevanje električnom energijom svih kupaca i cjelokupne industrije u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti