Povećanje energijske efikasnosti javnih objekata uz novi model finansiranja u TK

28.07.2022. 12:14 / Izvor: Akta.ba
Tuzla

UNDP je sa prostora TK opservirao 30 javnih objekata, a prema njihovom mišljenju ušteda bi kroz ovaj model obnove i kontrole iznosila 7,9 miliona KM.

Ministrica za prostorno uređenje i zaštitu okolice Anela Ajšić, ministar obrazovanja Ahmed Omerović i ministar privrede Edin Duraković sa saradnicima prisustvovali su danas prezentaciji ESCO modela finansiranja obnove javnih zgrada i sistema. Model se zasniva na povjeravanju odluka o investicijama u energijsku efikasnost društvima za pružanje energetskih usluga (ESCO - energy service companies), a Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) radi na njegovoj uspostavi u Bosni i Hercegovini.

Prikazujući prednosti i načina provedbe i finansiranja projekata u što su uključene javne institucije i tzv. ESCO ponuđači, projekt menadžer UNDP-a Hamdija Mujezin predstavio je ESCO model naglasivši da vlasnik prvobitno ulaže svoja sredstva u obnovu javnih zgrada i sistema kako bi se smanjila potrošnja energije i troškovi, a od tih ušteda ostvaruje profit u okviru definisanog vremenskog perioda.

Budući da je, rečeno je ovom prilikom, potrošnja energije najveća u sektoru zgradarstva i javnih usluga neophodno je povećanje energijske efikasnosti. UNDP je sa prostora TK opservirao 30 javnih objekata, a prema njihovom mišljenju ušteda bi kroz ovaj model obnove i kontrole iznosila 7,9 miliona KM.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti