Sindikat metalaca upozorava: Metalska industrija u sve nepovoljnijem položaju

30.07.2022. 11:23 / Izvor: Fena
sindikat metalaca

Kako su istaknuli metalska industrija i radnici zaposleni u firmama tog sektora iz dan u dan nalaze se u sve nepovoljnijem položaju.

Sindikat metalaca Federacije BiH je na skupu sindikalnih predstavnika, na kojem je bilo prisutno više od 120 učesnika iz skoro svih sindikalnih podružnica u Federaciji Bosne i Hercegovine, razmotrio je te usvojio zahtjeve koji su upućeni Vladi i Udruženju poslodavaca FBiH te granskim sindikatima okupljenim u Savez samostalnih sindikata BiH.

Od Vlade FBiH Sindikat metalaca zahtijeva hitnu reakciju i konkretnu pomoć firmama metalske industrije: BNT-TMH d.d. Novi Travnik, BINAS d.d. Bugojno, ZRAK d.d. Sarajevo, Tvornica alata d.d. Goražde, VOLKSWAGEN Sarajevo d.o.o. Vogošća - saopćeno je iz navedenog sindikata.

Kako su istaknuli metalska industrija i radnici zaposleni u firmama tog sektora iz dan u dan nalaze se u sve nepovoljnijem položaju.

Propast i poraz privrede u globalu

Ukazuju da na izuzetno težak radno-pravni, ekonomski i socijalni položaj velikog broja metalskih radnika, te složeno stanje u privredi, koje prijeti kolapsom i gašenjem velikog broja firmi i gubitkom hiljada radnih mjesta, ukazuju i brojni protesti i štrajkovi širom Federacije BiH.

"Bez konkretne pomoći i mjera Vlade FBiH pristaje se na poraz i na propast privrede u globalu. Želimo da ukažemo na veliko nezadovoljstvo naših radnika, te kako ne bi došlo do daljnje eskalacije nezadovoljstva, pozivamo vas na hitnu reakciju i konkretnu pomoć firmama metalske industrije: BNT-TMH d.d. Novi Travnik, BINAS d.d. Bugojno, ZRAK d.d. Sarajevo, Tvornica alata d.d. Goražde, VOLKSVVAGEN Sarajevo d.o.o. Vogošća", navodi se u saopćenju.

Sindikat metalaca FBiH od Udruženja poslodavaca FBiH zahtijeva pokretanje pregovora u vezi izmjena člana 38. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost prerade metala u Federaciji BiH.

Također, pozivaju predstavnike granskih sindikata udruženih u Savez samostalnih sindikata BiH na hitno organizovanje Skupštine/Kongresa Saveza samostalnih sindikata BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti