Građani online mogu provjeriti stanje kazni

04.08.2022. 08:56 / Izvor: Akta.ba
Online provjera

Građani BiH na mrežnoj stranici Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH mogu provjeriti svoje novčane kazne.

Građani BiH na mrežnoj stranici Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH mogu provjeriti svoje novčane kazne.

Na mrežnoj stranici građani mogu pristupiti informacijama o statusu novčanih kazni koje su unesene u evidenciju o registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji, a koje su unijeli nadležni organi za provođenje prekršajnog postupka i izvršenje sankcija.

Informacija dobivena elektroničkim putem iz registra novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji čine: iznos neplaćenih novčanih kazni (ukupan iznosi, kazneni bodovi - broj, broj novčanih kazni po statusima - npr. prekoračen rok za plaćanje: 0, plaćen: 0 i sl.) i pregledano (vrijeme). 

"Elektronski pristup informacijama iz RNKiPE može izvršiti svako fizičko lice koje je državljanin Bosne i Hercegovine i koje ima važeći dokument (lična karta, putna isprava i vozačka dozvola) u skladu sa važećim pravnim propisima Bosne i Hercegovine kojim je uređena oblast izdavanja dokumenata", naveli su.

Pristup informacijama vrši se upisom parametara:

a) JMB;

b) broj jednog od identifikacionih dokumenata (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola);

c) sigurnosnog koda.

Nakon upisa parametara i odabira opcije „provjeri" podnosilac zahtjeva elektronskim putem dobija informaciju o činjenicama iz RNKiPE, zavisno od toga u kojoj fazi se nalaze njegove novčane kazne unesene u RNKiPE.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti