Zakon o obnovljivim izvorima energije RS: Garantovana otkupna cijena samo za mala postrojenja

05.08.2022. 08:30 / Izvor: Akta.ba
vlada rs

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o davanju saglasnosti na Odluku Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora.

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o davanju saglasnosti na Odluku Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je, u skladu sa novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije, usvojila Odluku o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora i dostavila na saglasnost Vladi Republike Srpske.

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji je stupio na snagu u martu 2022. godine, uveo je značajne izmjene u sistemu podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u odnosu na prethodna zakonska rješenja koja su bila u primjeni od 2012. godine i kojim je bilo omogućeno da garantovanu otkupnu cijenu ili pravo na premiju mogu ostvariti postrojenja instalisane snage do 10 MW.

Po novom zakonskom rješenju pravo na garantovanu otkupnu cijenu imaju samo mala postrojenja instalisane snage do 150 kW, te solarne elektrane na objektima i postrojenja na biomasu i biogas instalisane snage do 500 kW (dok postrojenja veće instalisane snage moraju električnu energiju prodavati samostalno na tržištu, uz mogućnost ostvarivanja premije u slučaju kada budu izabrani kao najpovoljniji ponuđači u postupku aukcije).

U skladu sa navedenim, u odluci Regulatorne komisije utvrđene su samo cijene za postrojenja koja imaju pravo na garantovanu otkupnu cijenu.

Garantovane otkupne cijene utvrđene novom odlukom su veće od cijena koje su bile utvrđene trenutno važećom odlukom, ali su i znatno niže od tržišne referentne cijene, što je rezultat evidentnih ekonomskih poremećaja zbog ekonomske i energetske krize u svijetu.

Premija za električnu energiju utrošenu za vlastite potrebe i prodatu na tržištu je promjenjiva i utvrđuje se kao razlika između garantovane otkupne cijene koja je na snazi u momentu zaključenja prvog ugovora o podsticanju i referentne tržišne cijene, pri čemu se premija isplaćuje u slučaju kada je razlika pozitivna. (Visinu referentne tržišne cijene kvartalno utvrđuje Regulatorna komisija, posebnom odlukom).

Navedena odluka počeće se primjenjivati od 1. januara 2023. godine, kada prestaje da važi trenutno važeća Odluka o visini garantovanih otkupnih cijena i premija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti