SFF kruna ljetne sezone, hoteli popunjeni kao 2019. godine

08.08.2022. 08:23 / Izvor: Fena
sff

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda kazao je da je Sarajevo Film Festival kruna ljetne sezone u glavnom gradu BiH.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda kazao je u razgovoru za Fenu da je Sarajevo Film Festival, koji će biti održan od 12. do 19. augusta, kruna ljetne sezone u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"U narednih desetak dana ćemo svi zajedno dočekati možda čak i do sada najbolji Sarajevo Film Festival. Imamo dodatne dvije nove lokacije u Kantonu Sarajevo, što će u konačnici i donijeti da će se na 13 lokacija u Sarajevu prikazivati bogat sadržaj filmova SFF-a. Svi dobro znamo, gdje je film, tu je nakon filma i dobra zabava, tako da ćemo sigurno uživati u narednim festivalskim danima", naveo je Magoda.

Kaže kako je uvjeren da Sarajlije, kao i brojni gosti koji u ovom periodu posjete glavni grad BiH, jedva čekaju početak 'krune' sarajevske ljetne sezone, a to je SFF.

Što se tiče popunjenosti hotela u Kantonu Sarajevo, naveo je da su skoro na pragu 2019. godine, koja je bila „zlatno doba bh. privrede i bh. turizma“.     

"Popunjenost hotela sa četiri, pet zvjezdica već u ovom trenutku je 'overbooking', tako da ćemo ove turističke sezone sigurno imati ozbiljne rezultate, pa možda čak i nadmašiti 2019. godinu", kazao je.

Magoda je pomenuo da su imali i neke nepredvidive situacije, kao što je nedostatak stikera za građane Saudijske Arabije, „što je ugrozilo veliki priliv turista iz te zemlje i povećanje prihoda“.

Kaže da je Turistička zajednica KS veoma dobro uradila propremu da ova ljetna turistička sezona bude bogata različitim sadržajima.

"Najvažnije je da svake sedmice imamo bogat kulturni i zabavni sadržaj. Prvi put smo objedinili "Sarajevo summer fest" kalendar koji smo objavili i napravili publikaciju. Održano je i takmičenje u skokovima u vodu "Bentbaša Cliff Diving", na poznatom sarajevskom izletištu Bentbaša, koje je već postalo prepoznatljiv brend u našem gradu. Tu je i Javorwood festival koji se održava na Bjelašnici, a koji će pokazati da nastavljamo trend dobre muzike, dobre zabave", naveo je Magoda.

Istaknuo je kako je važno da tokom ljeta imaju raznovrsne aktivnostni na olimpijskim planinama.

"Sarajevo je sigurno unikatan grad u cijeloj Evropi, jer samo 12 minuta od centra grada možemo uživati u olimpijskim planinama, u vožnji trebevićkom žičarom, te boravku na Trebeviću. Na Trebeviću smo također upotpunili zabavno-kulturni sadržaj", naveo je on.

Magoda kaže da tradicionalno u toku ljetne sezone u Sarajevo najveći broj gostiju dolazi iz zaljevskih zemalja, potom gosti iz regiona, prvenstveno iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije...

"To su tradicionalni gosti i za vrijeme SFF-a i za vrijeme ljetne turističke sezone. Ne smijemo zanemariti ni turiste iz Turske kojih je svake godine sve veći broj", zaključio je Magoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti