Počelo štampanje glasačkih listića za Opće izbore 2022.

08.08.2022. 14:12 / Izvor: Fena
Izbori

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 2. oktobar ove godine, počelo je danas u kompaniji "Unioninvestplastika" u Vogošći.

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 2. oktobar ove godine, počelo je danas u kompaniji "Unioninvestplastika“ u Vogošći.

Predsjednik Centralne izborne komisije(CIK) BiH Suad Arnautović je izjavio novinarima da je kompanija "Unioninvestplastika“, nakon provedenog postupka javne nabavke, dobila posao štampanja i pakovanja glasačkih listića koji će se koristiti na Općim izborima u BiH 2022. godine.

Po njegovim riječima, danas počinje štampanje oko 14 miliona glasačkih listića za šta će biti utrošeno oko 120 tona papira.

"Podsjećam da će se na glasačkim listićima naći 127 političkih subjekata (72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata) sa ukupno 7.257 kandidata", naveo je Arnautović.

Napomenuo je da je Centralna izborna komisija BiH odlukom od 7. jula ove godine, imenovala tim zadužen za praćenje realizacije usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za Opće izbore 2022. godine.

Kazao je da će tim pratiti i nadzirati nabavku, dopremanje, skladištenje i upotrebu papira s vodenim žigom i proces štampanja i pakovanja glasačkih listića o čemu će pismeno izvještavati CIK BiH.

"Ističemo da postoji višestruka kontrola i nadzor nad procesom štampanja i pakovanja glasačkih listića, da postoji 24-satni video nadzor kojem CIK BiH može pristupiti u svakom trenutku bez obaveznog fizičkog prisustva u prostorijama kompanije, dakle iz sjedišta CIK-a BiH. Snimci videonadzora će biti sačuvani i predati CIK-u BiH", kazao je Arnautović.

Naveo je da danas počinje štampanje glasačkih listića za birače koji će glasati putem pošte izvan BiH.

O datumu početka slanja glasačkih paketa u inostranstvo javnost će biti blagovremeno informirana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti