Moguće ispuniti uslove za izvoz crvenog mesa na tržište EU

09.08.2022. 14:27 / Izvor: SRNA
Staša Košarac

Košarac je rekao da je procjena da uočeni nedostaci i preporuke iz izvještaja nisu rigoroznog karaktera i da ih je moguće uspješno prevazići i realizovati da bi zacrtani cilj bio ostvaren.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac saopštio je da je Direktorat za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije dostavio izvještaj o inspekcijskom nadzoru s ciljem utvrđivanja ispunjavanja uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU.

Košarac je rekao da je procjena da uočeni nedostaci i preporuke iz izvještaja nisu rigoroznog karaktera i da ih je moguće uspješno prevazići i realizovati da bi zacrtani cilj bio ostvaren, a to je da se domaćim privrednicima omogući plasman crvenog mesa na evropsko tržište.

On je najavio da će početkom septembra organizovati sastanak sa predstavnicima nadležnih tijela iz Republike Srpske, Federacije BiH  i Brčko distrikta, na kojem će biti definisani dalji koraci i izrada akcionog plana u vezi sa izvršavanjem obaveza iz izvještaja.

"EU je naš važan spoljnotrgovinski partner i aktivno radimo na stvaranju uslova za izvoz domaćih proizvoda na ovo, ali i na druga tržišta, poput Rusije i zemalja članica Evroazijske ekonomske unije, Kine, Izraela, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično", istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedna je od najadekvatnijih mjera za zaštitu domaće proizvodnje, što je prioritet u radu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, saopšteno je iz tog ministarstva.

"Moj stav je da EU treba da tretiramo kao partnera, a ne da budemo puki podizvođači interesa EU. Naš primarni cilj je zaštita interesa i unapređenje poslovanja privrednika iz Republike Srpske i FBiH", poručio je Košarac.

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da BiH nije uvela prelevmane i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU. 

"Smatram da bi to bila efikasna mjera zaštite domaće proizvodnje. Nažalost, nedostajala je politička volja ministara iz Federacije da u Savjetu ministara usvojimo odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa", podsjetio je Košarac.

On je ponovio stav da u pojedinim dijelovima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije ispregovaran u korist domaćih privrednika, te da je rezultat takvog odnosa niz apsurda koji štete domaćim privrednicima, poput toga da se živa stoka iz EU može uvoziti u BiH, a onda meso od tih životinja BiH ne može izvoziti u EU.

"To je eklatantan primjer kako EU štiti interese svojih proizvođača. U razgovorima sa predstavnicima Delegacije EU insistirali smo na rješavanju ovog problema. Uvjeren sam da možemo naći način da od EU dobijemo zeleno svjetlo kako bi se meso domaćih proizvođača moglo naći na evropskom tržištu", zaključio je Košarac.

Izvještaj Direktorata dostavljen je Kancelariji za veterinarstvo BiH nakon što je evropski audit tim u maju ove godine izvršio neophodne kontrole kod izvozno orijentisanih privrednih subjekata iz Republike Srpske i FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti