Pomoć prevoznicima ostala mrtvo slovo na papiru

10.08.2022. 08:01 / Izvor: Glas Srpske
Prevoz

Pomoć prevoznicima u Republici Srpskoj, koji su zbog enormnih cijena goriva parkirali kamione, a potom ponovo sjeli za volan uz obećanje nadležnih da će naći rješenje, ostala je samo mrtvo slovo na papiru.

Pomoć prevoznicima u Republici Srpskoj, koji su zbog enormnih cijena goriva parkirali kamione, a potom ponovo sjeli za volan uz obećanje nadležnih da će naći rješenje, ostala je samo mrtvo slovo na papiru, jer se radna grupa za mjesec sastala samo jednom. 

Rekao je to “Glasu Srpske” jedan od članova radne grupe, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić, naglasivši da rješenja nema ni na vidiku, a da se problemi prevoznika samo gomilaju.

"Srećni smo kad uspijemo račun svesti na nulu, a da nam pri tome vozač ne da otkaz i ne ode u inostranstvo. Većina samo sabira gubitke jer gorivo čini oko 75 odsto troškova, dvadesetak procenata ide na amortizaciju i nama ostaje pet odsto da izmirimo obaveze prema vozačima i državi. Nema nas nigdje. Radna grupa, koju uz predstavnike prevoznika čine i predstavnici ministarstava saobraća i veza, te trgovine i turizma, kao i Privredne komore RS, trebalo je da sagleda rješenja u regionu i najbolji model primijeni i kod nas kako bi se pomoglo i prevoznicima. Kako tad, tako i danas. Sastanaka više nije bilo i ništa nije riješeno. Stiče se utisak da je sve učinjeno da se prevoznici umire, počnu da rade i na tome je ostalo", rekao je Grbić.

Dodao je da su prevoznici na tom jedinom sastanku koji je održan predložili da i kod nas bude primijenjen neki od modela iz Slovenije, Srbije ili Hrvatske, ali da ostali članovi radne grupe ne dijele njihovo mišljenje.

"Tražimo subvenciju za gorivo kao što dobijaju poljoprivrednici ili da nam se plate porezi i doprinosi u ovom teškom periodu. S obzirom na to da nismo naišli na razumijevanje u vezi sa tim opcijama, ostalo je na tome da predstavnici ministarstava i Komore izađu sa nekim trećim prijedlogom. Međutim, nisu nas više zvali", razočaran je Grbić.

Ističe da ne vjeruje da će se na pitanju problema prevoznika bilo šta riješiti.

"Da su htjeli, do sada bi nešto i uradili. Gorivo je donekle pojeftinilo, ako cijena još padne, reći će da nema više razloga za pomoć, a gubitke koje smo dosad nanizali svi će zaboraviti", rekao je Grbić.

Prevoznici širom Repulike Srpske 4. jula su prestali da voze robu, te parkirali kamione zbog preskupog goriva. Nakon toga, sastali su se sa ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Ćorićem, koji je tada kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se nađe neko rješenje za tu situaciju. Formirana je radna grupa, ali do danas rješenje nije pronađeno. U Ministarstvu saobraćaja i veza RS juče nismo uspjeli dobiti informaciju u vezi sa ovom situacijom.

Rješenje u regionu

Nikola Grbić navodi primjer iz regiona gdje su pojedine zemlje radi pomoći prevoznicima uvele subvenciju za gorivo.

"Naime, za potrošenih 1.000 litara goriva, uz dokaz da si natočio sa putnim nalogom, realizovao posao, vraća se 70 eura", naveo je Grbić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti