Košarkašice BiH će nastupiti na Svjetskom prvenstvu

12.08.2022. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Vlada

Na zahtjev za hitnu finansijsku pomoć radi odlaska ženske košarkaške reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo, Vlada Kantona Sarajevo osigurala je jučer 150.000 KM koje su bile neophodne za kupovinu avionskih karata.

Na zahtjev za hitnu finansijsku pomoć radi odlaska ženske košarkaške reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo, Vlada Kantona Sarajevo osigurala je jučer 150.000 KM koje su bile neophodne za kupovinu avionskih karata.

Vlada je, kao i mnogo puta do sada, reagirala u ovakvim situacijama, a danas je javno uputila i kritike na račun nadležnih državnih organa zbog njihovog nemara i ponižavajućeg odnosa prema našim sportskim reprezentacijama.

"Nismo ovdje da politiziramo sport, ali jesmo da pitamo šta se dešava sa bosanskohercegovačkim sportom i zašto pred svako takmičenje i odlazak naših državnih reprezentacija se nekoliko dana prije pojavljuju podaci da nedostaju sredstva za karte, za hotel? Kako je moguće da jedna Rukometna reprezentacija ne zna hoće li imati smještaj u hotelu,  da odbojkaši putuju hiljade kilometara neudobnim autobusima? Bijesni smo što se ovo dešava. Ministar Avdić je rekao da bi umro ako reprezentacija ne ode na Svjetsko prvenstvo. Mi smo oni koji navijamo za Bosnu i Hercegovinu. Ima li još neko na državnom nivou da navija za BiH? Ovo su pitanja za državni nivo vlasti. Ponižavaju najbolje što imamo. Mi smo jučer reagovali, ali to definitivno nije rješenje za bh. sport", istakao je Forto premijer KS.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić govorio je o alarmantnom apelu iz Košarkaškog saveza BiH.

"Direktno iz Svjetske košarkaške federacije je upućen mail da  se Košarkaški savez mora očitovati što prije i potvrditi svoj dolazak, odnosno nabavku avionskih karata. Jučer  smo imali redovnu sjednicu Vlade, na kojoj sam podnio inicijativu da se pomoć obezbijedi, jer zaista nije bilo vremena. Sredstva će već danas biti na računu Košarkaškog saveza BiH", naveo je minstar Avdić.

Dodao je kako želi javno poručiti da će sve reprezentcije BiH učestvovati na svim velikim prestižnim međunarodnim takičenjima, te da to neće moći niko zabraniti.

"Ministarstvo kulture i sporta će ih nastaviti podržavati, kao što je i u protekloj godini, jer mi imamo empatiju prema državnom dresu. Prošle godine smo također podržali sa pola miliona KM naš olimpijski program, odlazak naših olimpijaca i paraolimpijaca, jer smo za to na vrijeme planirali sredstva. Nastavljamo podržavati vrhunski sport i sve što ima značaj za BiH", naglasio je ministar Avdić.

Ministar finansija Davor Čičić je istakao da su resorna kantonalna ministarstva promptno djelovala, te da je jutros izvršena uplata sredstava Košarkaškom savezu BiH.

"Ovim putem želim sve najbolje našim košarkašicama i da nas učine ponosnim na Svjetskom prvenstvu. Ono što želim istaći, ovo nije prvi put da Kanton Sarajevo finansira državne reprezentacije. Samo u toku tekuće godine za razne državne reprezentacije Kanton je uplatio 820.000 KM. A zbog nemara državnog nivoa vlasti, osim sporta, mi finansiramo i sedam velikih ustanova kulture od državnog značaja. Samo prošle godine smo za sve te ustanove izdvojili više od 2.500. 000 KM. To radimo jer je ovo pitanje svih nas, šire društvene zajednice, ali to nisu sistemska rješenja. Sistemsko rješenje mora da nam ponudi država i da nađe način da finansira sve sportske i kulturne institucije za BiH", poručio je ministar Čičić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti