Uz pomoć Vlade KS povratnici u Tarevce pokrenuli uspješan projekt uzgoja jagoda

24.08.2022. 07:35 / Izvor: Akta.ba
jagode

Ovu savremenu zadrugu, koja djeluje po konceptu ruralnog razvoja u evropskim zemljama, formirali su povratnici u ovo mjesto, s ciljem da se njenim razvojem stvori institucionalna podrška domaćinstvima, kako bi obnovili svoja gazdinstva.

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo, predvođena premijerom Edinom Fortom, a u kojoj su bili i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, pravde i uprave Darja Softić Kadenić, te ministar finansija Davor Čičić, posjetila je Modriči i Opštu poljoprivrednu zadrugu Tarevci.   

Ovu savremenu zadrugu, koja djeluje po konceptu ruralnog razvoja u evropskim zemljama, formirali su povratnici u ovo mjesto, s ciljem da se njenim razvojem stvori institucionalna podrška domaćinstvima, kako bi obnovili svoja gazdinstva i na taj način doprinijeli održivom povratku u ovu opštinu na sjeveru Bosne i Hercegovine. Također, u Zadruzi je razrađen i projekt Agro-biznis centra Tarevci, kao institucionalnog nosioca razvoja prerađivačkih kapaciteta.  

Misiju razvoja poljoprivrede, prehrambene industrije, soskog turizma, te ostalih preduzetničkih ruralnih djelatnosti u ovom mjestu, koje se često pominje kao uspješan primjer povratka u entitet Republika Srpska, prepoznala je i Vlada KS, koja je u februaru ove godine, posredstvom Opštine Modriča, sa 46.000 KM podržala uvođenje novog, savremenog načina uzgoja jagoda. To je ovoj zajednici donijelo brojne benefite, u što su se uvjerili premijer i ministri.   

"Vlada Kantona Sarajevo nam je pomogla u realizaciji pilot-projekta proizvodnje jagoda na supstratu u četiri plastenika. U njima je 10.500 saksija u kojima je zasađeno 32.000 sadnica stalnorađajuće jagode. Iako je njena sadnja trebala da se dešava sada, mi smo to učinili već u martu jer smo, zahvaljujući Vladi Kantona Sarajevo, tada nabavili sistem za automatsko navodnjavanje i ostalo što je potrebno. Od toga imamo veliku korist, ne samo da nam je je lakše navodnjavati i prihranjivati sadnice, nego smo i izvršili obuku, ispitivali tržište i ostvarili svoju ideju – da imamo rod van sezone, što se ne praktikuje u BiH“, naveo je Nahdet Sulejmen, direktor Zadruge, pohvalivši se da su u ovome trenutku među rijetkima, ako ne i jedini, koji na tržište plasiraju domaće jagode.   

Govoreći dalje o koristima ovog projekta, kazao je da će u kontinuitetu imati nekoliko uposlenih radnika u plastenicima, da mogu raditi u svim vremenskim uslovima, a s obzirom da imaju rod van sezone, siguran im je i plasman, što je veoma bitno za opstanak Zadruge, koja od povratnika otkupljuje tržišne viškove voća i povrća.     

Premijer Forto, kome je uručena zahvalnica, s povratnicima u Tarevce podijelio je svoju i sreću svih ostalih članova Vlade da su mogli pomoći u projektu uzgoja jagoda, te je kazao da će i u budućnosti biti razmotreti drugi vidovi pomoći.   

"Mi to radimo i u mnogim drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine“, rekao je premijer Forto, kazavši da je impresioniran angažiranošću mještana da Tarevce naprave što ugodnijim mjestom za život.   

Kako je danas potcrtao premijer Forto, Kanton Sarajevo je administrativni centar Bosne i Hercegovine, te se u skladu s tim Vlada KS trudi da pomogne povratničku populaciju, ali i ostale projekte u lokalnim zajednicama širom BiH.   

Ministrica Prvulović je izrazila ponos iskorakom koji je Vlada KS napravila u odnosu prema povratnicima.   

"Osim što izdvajamo značajna sredstva za održivi povratak, članovi Vlade Kantona Sarajevo posjećuju povratnike kako bi razgovarali o njihovim problemima, ali i uspjesima. Zajedno kreiramo pozitivne priče i stvaramo ljepšu Bosnu i Hercegovinu. Zadovoljstvo je bilo i danas se uvjeriti da je novac namijenjen održivom povratku usmjeren na pravu adresu“, navela je ministrica Prvulović.  

Ministar Čičić kazao je da su članovi Vlade posjetom Modriči i Tarevcima htjeli dati podršku povratnicima u ovu općinu i RS u cjelini.   

"Drago nam je da smo mogli finansijski podržati povratničku zadrugu u Tarevcima u proširenju i modernizaciji njihove proizvodnje i proširenju njihovih kapaciteta proizvodnje voća. Investiciju u proizvodnju smatramo najboljim vidom pomoći povratničkoj populaciji, čime stvaramo pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta za, prije svega, za mladu populaciju, kako bi poticali njihov ostanak u ovim krajevima Opštine Modriča. Jako me raduje entuzijazam i poduzetnička aktivnost ove povratničke populacije, koji svaki dan dokazuju da je istinski povratak i ostanak na ovim područjima zaista moguć“, naveo je ministar Čičić.   

Delegacija Vlade KS se sastala i s načelnikom Opštine Modriča Jovicom Radulovićem, sa kojem je razgovarano o pomoći povratničkoj populaciji, ali i ostalim vidovima saradnje. Tom prilikom, prezentirani su neki od javnih poziva za sufinansiranje projekata, a premijer i ministri naveli su da će Vlada KS rado pomoći u kapacitetu koji ima.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti