Šta Ugljevik ima osim rudnika?

24.08.2022. 09:08 / Izvor: BHRT
Namještaj

Iako je status jedne od općina sa najvišom prosječnom plaćom u Bosni i Hercegovini stekla zahvaljujući Rudniku i Termoelektrani, općina Ugljevik u posljednje vrijeme bilježi porast izvoza.

Iako je status jedne od općina sa najvišom prosječnom plaćom u Bosni i Hercegovini stekla zahvaljujući Rudniku i Termoelektrani, općina Ugljevik u posljednje vrijeme bilježi porast izvoza. Pored voćarstva, dominiraju obrada namještaja i metala.

Kada je prije 12 godina napustio Austriju,Goran Jovanović odlučio je da karijeru započne u Ugljeviku gdje je nakon školovanja otvorio svoje preduzeće.

"Firma se bavi proizvodnjom namještaja, radimo enterijer po narudžbi, jedinična mjera je jedan komad, specifična izrada.Mi imamo veće narudžbe nego što možemo da obavimo. 99% proizvoda se plsira na tržište Austrije.", kazao je Goran Jovanović, vlasnik tvrtke za proizvodnju namještaja.

Žila kucavica ovog kraja Rudnik i Termoelektrana u kom je zaposleno osamdeset posto stanovnika ovog kraja, privrednici u tome pronalaze svoju šansu.

"Radimo mašinsku obradu, usluge, radimo za inostranstvo i ovdje, rudnike uglavnom, veće poslove radimo. Do sad je bila svaka godina plus.", naglasio je Dušan Đukanović, ravnatelj tvrtke za obradu metala

Pored toga, redovno apliciraju i na javne pozive nadležnih na lokalnom i entiteskom nivou.

"Trenutno je aktuelan i dalje javni poziv za mala i srednja preduzeća, mi smo donijeli odluku da produžimo rok za sedam dana.Na projektu podrške nabavke velikih investicija po pozivu koji je raspisan u maju mjesecu proširili smo grant za milion i po maraka, pa će podrška iznositi 13 miliona maraka.", kazao je Vjekoslav Petričević, ministar gospodarstva i poduzetništva Republike Srpske.

Velike nade polažu se i u voćarstvo za koje ovaj kraj ima odlične prirodne i klimatske preduslove. Sa obronaka Majevice put Evrope odlaze najkvalitetnije šljive i jabuke.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti